Yeryüzüne bak ayıları gör
Aslında Türkiye'nin Milli Uzay Projesinin medyada çok da yer almayan bir özelliği daha var. Proje İletişim ve Halkla İlişkiler bağlamında adeta başyapıt özelliği taşıyor. Milli Uzay Projesi her yönüyle ayakları yere basan ve geçmişi olan bir projedir. Ne diyeyim, birileri konuşur kervan yürür.
İster katılın ister katılmayın yılların birikimi bana şunu öğretti.
Bu ülkede bir şey yapılıyor, bu şeye benim ülkemin muhalefetinin pörsümüş kesimi ve aydınlıkları gaz lambasının aydınlığından daha az olan aydınları karşı çıkıyorsa, karşı çıkışlarını da özellikle son kullanma tarihi geçmiş esprilerle yapıyorlarsa, o şey, iyi şeydir.
Neyden mi söz ediyorum?
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın konuşmasından maddeler halinde aktarayım.
1- Milli Uzay Programı`ndaki birincil ve en önemli hedef Cumhuriyetimizin 100`üncü yılında Ay`a ilk teması gerçekleştirmek.
2- Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmak.
3- Türkiye`ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek.
4- Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak.
5- Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak, uzaydaki yetkinliğimizi artırmak.
6- Türkiye`yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye ulaştırmak.
7- Ülkemizde uzay sanayi ekosistemini geliştirmek.
8- Bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurmak.
9- Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağını geliştirmek.
10- Bir Türk vatandaşını uzaya göndermek.
Evet bunlar bizim pörsümüş siyasetçilerin ve gaz lambası çapında aydınlığa sahip aydınların bayat espirilerin gölgesinde karşı çıktıkları "Milli Uzay Projemizin" 10 yıllık hedefleri.
Söz konusu bayat espirileri başka nerelerden hatırlıyorsunuz? Durun iki tanesini ben anımsatayım...
Selçuk Bayraktar’ın hava aracı projesinden değil mi? Bu oyuncaklar falan zincir mağazada filan liraya satılıyor. Sayın cumhurbaşkanının açıkladığı Türkiye’nin Milli Uzay Projesini aptallığın sınırındaki espirilerle itibarsızlaştırmaya çalışanlara soruyorum...
Selçuk Bayraktar’ın, zincir mağazada satılıyor, dediğiniz hava araçları değer olarak şimdi Türkiye’den vazgeçtim, dünyanın neresinde?
Başka...
Hani bir de, S-400 ler gelsin onlarla ilgili +18 düşüncelerim var diyenler. Beyler, S-400 ler geldi haberiniz var mı?
Bu muhteremlere espiri yapma hakkımı okuluma duyduğum saygı nedeniyle saklı tutuyorum.
Milli Uzay Projesi her yönüyle ayakları yere basan ve geçmişi olan bir projedir. Yaklaşık iki yıl önce, birileri Anayasa Mahkemesi’ne götürse de Uzay Ajansı kurulmuştu.
Kaldıki Uzay Ajansı kurma çalışmalarının temeli 25 yıl öncesine dayanır. Yani, 25 yıldır uğraşılmış ama ancak iki yıl önce başarılabilmiş bir rüya.
Ne diyeyim, birileri konuşur kervan yürür.
Aslında Türkiye’nin Milli Uzay Projesinin medyada çok da yer almayan bir özelliği daha var.
Proje İletişim ve Halkla İlişkiler bağlamında adeta başyapıt özelliği taşıyor. Şanlıurfa’nın kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta, Göbeklitepe Ören Yeri yakınlarında yer alan Örencik Mahallesi'ndeki tarlada 5 Şubat Cuma günü bulunan monolit merak konusu olmuştu.
3 metre yüksekliğinde, 1 metre genişliğinde, üzerinde Göktürk alfabesiyle "Gökyüzüne bak, Ay'ı gör" ifadesinin yazılı olduğu metal blokun kim ya da kimler tarafından hangi amaçla dikildiği belirlenemeişti.
Yöre halkının merakını cezbeden, ABD ve Avrupa medyasının haberlerinde geniş yer verdiği monolit, Uzaydan gelmiştirekadar varan yorumlara konu oldu. Buraya dikkat, ardından esrarengiz metal blogun Türkiye’nin Milli Uzay Programı'nın tanıtımının parçası olduğu anlaşıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Uzay Programı'nın tanıtıldığı toplantı sırasında yaptığı konuşmada "Türkiye'nin uzaydaki 10 yıllık vizyon, strateji, hedef ve projelerinin yer aldığı Milli Uzay Programı'mızı bu günlerde meşhur olan sloganıyla tüm dünyaya ilan ediyor ve diyorum ki gökyüzüne bak, Ay'ı gör." ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın kürsüden bu ifadeleri kullandığı sırada Göbeklitepe'de gizemi çözülemeyen monolitin görüntüsü ile, sloganın sosyal medyada kullanımına yönelik "Gökyüzüne Bak, Ay'ı Gör" etiketi, arkadaki dev ekrana yansıtıldı.
Ardından Erdoğan, Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamındaki 10 hedefini açıkladı.
İyi de Halkla İlişkiler ve İletişim bunun neresinde, sorusunu ziyan edenler için aktarayım.
Bakın Göbeklitepe‘deki metal blokla ilgili Uluslararası medyada çıkan haberlerin sadece bazıları...
Amerikan medyası: New York Times (NYT) gazetesi, haberi "Türkiye'de bir monolit ortaya çıktı" başlığıyla duyurdu. Gazetede, metal blokun askerler tarafından korunmaya alındığı belirtilirken, monolitin üzerinde Göktürk alfabesiyle "Gökyüzüne bak, ayı gör" ifadesinin yazıldığına da atıf yapıldı.
Reuters ajansı, haberle ilgili özel bir video hazırlarken, videonun tanıtımında, "UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve Türkiye'deki kadim bir tapınak olan Göbeklitepe'deki gizemli monolit, halkın ilgisini çekiyor." ifadelerine yer verdi.
Associated Press (AP) haber ajansı, metal blok haberini, "Gizemli Monolit, Türkiye'deki Dünya Mirası Bölgesinde Ortaya Çıktı" başlığıyla Verdi.
Fox News, Bloomberg, Washington Post, USA Today ve Yahoo News gibi çok sayıda televizyon, gazete ve haber sitesi de AP'nin Göbeklitepe haberini kullandı.
Avrupa basını: Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, haberi, "Uzaylılar Anadolu'da" başlığıyla verirken, Göbeklitepe'nin "Türkiye'nin Stonehenge'i" olduğu belirtildi .Haberde, bazı yorumcuların bu tür metal blokların "uzaylıların işi" olup olmadığını sorguladığı değerlendirilmesi yapıldı.
Rheinische Post gazetesi de "Göbekli Tepe Yakınlarında Bulunan Gizemli Monolit" başlığıyla verdiği haberinde metal blokta "Gökyüzüne bak, ayı gör" ifadesinin yazılı olduğunu takipçilerine duyurdu.
Rus haber ajansı Sputnik de Fransızca sitesinde, olayı, "Türkiye'de Üzerinde Yazıt Bulunan Dikili Metal Blok Ortaya Çıktı" başlığıyla gördü.
The Daily Mail'de "Gizemli Monolit Türkiye'de Ortaya Çıktı ve Güvenlik Güçleri Tarafından Korunuyor" başlığıyla yer aldı.
Bakın böylesine muhteşem bir Projenin, hurdacıya verrseniz bir yıllık kullanacağınız mandalı alamayacağınız metal blokla, milyonlarca dolarlık reklamı yapıldı.
Şimdi ben her yönüyle böylesine muhteşem bir projeyi itibarsızlaştırmak için zeka fukarası espiriler üreten zeka fukaralarına, projenin sloganından da feyz alarak;
Yer yüzüne bak ayıları gör, desem ayıp mı olur?