YAZARLAR

94 Ruhu Ak Parti ve Teşkilatlar

Türk siyaset tarihi boyunca Mart 1994 yerel seçimleri teşkilatların dişiyle tırnağıyla çalışıp partilerine kazandırdıkları ilk seçimlerdir. İstanbul 31 Mart yerel seçiminin simgesidir.

Kazım Köse
Kazım Köse[email protected]


Son yıllarda Ak Parti için başarı denildiğinde genelde kurucu ruhtan söz edilirdi. Taa ki Çarşamba gününe kadar.

Geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan ve İl Başkanlığına Osman Nuri Kabaktepe‘nin seçildiği İstanbul 7. Olağan İl Kongresinde ilk kez farklı bir şeyden konuşuldu. 

Neyden mi? Söyleyeyim... 94 ruhudan.

İyi de Mart 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dillendirdiği 94 ruhu nedir? 

Öyle ya 1994 yılında ortada Ak Parti yoktu. Peki Ak Parti'nin niyet olarak dahi ortada olmadığı yıllarda, var olan ruh bugün Ak Parti'nin ne işine yarayacak?

Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle Sayın Erdoğan’ın 94 ruhundan ne kast ettiğini  iyice anlamak gerekir.

Videoyu başa sarma misali 1994 yılına şöyle bir dönelim.

Hatırlayın, Refah Partisi 27 Mart 1994 yılında yapılan yerel seçimlerde İstanbul ve  Ankara dahil tam 28 ilde belediye başkanlığını kazanmıştı. En yakın takipçisi ANAP‘ın aldığı il belediye sayısının yalnızca 14 olduğunu söylersem Refah Partisi’nin başarısı daha da iyi anlaşılacaktır.  

Ardından, Necmettin Erbakan’ın deyimiyle, Post Modern Darbeyle, indirilse de  tarihinde ilk kez Milli Görüş iktidara gelmişti.

Tamam bu başarı ama Ak Parti 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde bütün Türkiye’yi kazanmıştı, esas başarı budur, diyen okurlarım olabilir.

Evet bu doğru fakat doğru olan başka bir şey daha var. Türk siyaset tarihi boyunca Mart 1994 yerel seçimleri teşkilatların dişiyle tırnağıyla çalışıp partilerine kazandırdıkları ilk seçimlerdir.

İstanbul 31 Mart yerel seçiminin simgesidir.

1994 yılında Refah Partisi'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kazanılan İstanbul Büyükşehir belediyesi 31 Mart 2019 seçimlerine  kadar aralıksız tekrar tekrar kazanılmıştı.

Kanımca şu soruyu sormak mantıklı. Sürekli kazanılan İstanbul, son yerel seçimlerde neden kaybedildi?

İstanbul için 2019 yerel seçimlerini ikiye ayırırsak, tekrar seçimlerde hatanın büyüğü merkezin olsa da, 31 Mart günü yapılan seçimlerin kaybedilmesinin faturası İstanbul İl Teşkilatına çıkartılmalı.

Haa Ak Parti'nin diğer teşkilatları aslandı kaplandı da İstanbul Teşkilatı mı başarısız oldu?

Hayır, son on yılda genel anlamda Ak Parti teşkilatlarında bir heyecan eksikliği söz konusu. Bizzat şahit olduğum bir olayla örneklendirmeye çalışayım.

31 Mart yerel seçimlerinden birkaç gün öncesiydi. Büyük bir ilin orta boy bir ilçesinde parti konvoyu yapılacaktı. Başlangıç için verilen saat geldi, konvoyun hareket noktası vatandaşlarla dolu ama ilçe yöneticilerinden hiç kimse yok.

Konvoy parti yöneticilerinin gelmesinin ardından, bu yaklaşık yarım saat sürdü, ancak başlayabildi.

Sorum şu, aynı konvoy 2010 öncesi için herhangi bir seçim dolayısıyla düzenlenseydi nasıl olurdu?

Kendi sorumu kendim cevaplayayım, konvoyun yapılacağı ilan edilen saatin 1 saat öncesinde bütün ilçe yöneticileri orada olur ve vatandaşları beklerdi. Tıpkı 94 ruhuna sahip teşkilatların yaptığı, ardından Ak Parti teşkilatlarının da uzun süre devam ettirdiği gibi.

Özetlemek gerekirse, kadınlarıyla gençleriyle çalışıp adeta tırnaklarla kazınarak alınan ilk seçimler 27 Mart 1994 yerel seçimleridir.

Bu çalışma temposunu önce Refah Partisi ardından da Ak Parti devam ettirmişti. Sonrasında  heyecansız teşkilatlar ve kaybedilen seçimler. En sonunda da teşkilatların itici güç olduğu 94 ruhuna dönme isteği.

Peki, bu istek ne kadar gerçekçi?

Heraklitos, aynı nehirde iki kez yıkanılmaz, der.

Yok yok, 94 ruhuna dönülmesinin imkansız olduğunu iddia etmiyorum. Evet aynı nehirde iki kez yıkanılmaz ama benzer nehirlerde pekala da yıkanılır.

Yorumlar