Türkiye 2020’ye 2 yeni partiyle girecek
Davutoğlu ve Babacan’ın kuracağı partilerde Milli Görüş kökenli isimlerin ağırlığı var. Milli Görüş; MNP, MSP, RP ve FP’nin dışında Saadet Partisi, AK Parti, Has Parti ve YRP’nin kurulmasını sağladı.
2 YENİ PARTİ İLE BİRLİKTE SAYILARI 10'A ÇIKACAK
AK Parti’den istifa eden eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu ile eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan parti kurma hazırlıklarına hız verdi.
İstanbul il başkanlığı ve genel merkez olarak kullanılacak binaları tutan Davutoğlu, birçok kişi ve grupla bir araya gelerek siyasi yol haritasına son şeklini vermek için çalışıyor.
Babacan da uzun sürenin ardından önceki gün ilk kez bir canlı yayınla görücüye çıktı.
Gelecek vizyonunu anlatan Babacan, kadrosuyla birlikte Türkiye’ye farklı bir siyasi parti anlayışı getireceklerinin sinyalini verdi.
İki isim de her ne kadar farklı siyasi partiler kurmaya hazırlansa da parti hazırlıklarını yürüten isimlerin önemli bir kısmı “Milli Görüş” kökenli isimlerden oluşuyor.
Milli Görüş, siyasi hayata bilindik isimlerle de olsa yeni siyasi parti partiler kazandırmaya devam ediyor.
Gazeteci Fatih Altaylı’nın yönettiği Teke Tek’e konuk olan Babacan, Abdullah Gül’e yeni kurulacak partinin başında olmasını teklif ettiklerini ama Gül’ün bunu kabul etmediğini söyledi.
BABACAN FARKLI İSİMLERİ PARTİYE ÇEKİYOR
Babacan ve ekibi, yeni parti çalışmaları için Gül’le sürekli toplantı yaptıklarını saklamıyor.
Babacan’ın ekibinde yer alan eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Refah Partisi ve Fazilet Partisi’nin Hatay İl Başkanlığı’nı yapmış, RP adına girdiği Antakya Belediye Başkanlığı seçimini de kazanmış bir isim.
Kurulacak partinin ağır toplarından biri olması beklenen eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün de RP kökenli siyasilerden biri.
Görünen fotoğraf böyle de olsa Babacan ekibinin partiyi herhangi bir ideolojik tanımla şekillendirmek istemediği biliniyor. Bunun için de çeşitli ideolojilere mensup, farklı etnik ve dini kökenlerden isimleri partiye katmak için çaba sarf ediyor.
Babacan’la birlikte hareket eden bir siyasetçi, parti hazırlıkları için kurulan “çalışma gruplarının” profilinin de bu şekilde oluşturulduğunu ve çok sesliliği yansıttığını savunuyor.
DAVUTOĞLU'NUN YOL ARKADAŞLARI
Babacan’ın aksine daha çok dini tandanslı olduğu dikkat çeken Davutoğlu ekibinde de Milli Görüş kökenli siyasetçiler dikkat çekiyor.
Davutoğlu ile birlikte AK Parti’den ihracı istenen ama ihraç edilmeyi beklemeden istifa eden isimlerden biri olan Abdullah Başçı’nın siyasi kariyeri Refah Partisi ile başladı. Başçı, RP’nin kapatılmasının ardından Fazilet Partisi’nde siyasete devam etti ve birçok arkadaşı gibi AK Parti’ye geçti.
Davutoğlu’nun yakın ekibinden biri olan Hukukçu Ayhan Sefer Üstün de Milli Görüş’e yakın sivil toplum kuruluşlarının yöneticiliğinden siyasete geçen bir isim. Üstün, İlim Yayma Cemiyeti, Mazlumder ve MÜSİAD’ın Sakarya kurucuları arasında yer alıyor. Eski AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve AK Parti Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı da Davutoğlu’nun yol arkadaşları olarak yeni kurulacak partide yer alacak isimler arasında.
Independentturkish