Toplu işten çıkarmanın faturası İBB'ye ağır oldu
Seçimlerden önce namus sözü vererek kimsenin ekmeğiyle oynamayacakları iddia eden CHP'li İBB yönetiminin seçimleri kazandıktan sonra yaptıkları toplu halde işten çıkarmaların faturası ağır oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı 3. Birleşimi yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında Avrasya Gösteri Merkezinde gerçekleştirildi.
Meclis 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı'nın başkanlık yaptığı toplantıda AK Partili Meclis üyesi ve Temel Haklar Komisyonu Başkanı Kadir Çakır, 27 Haziran 2019 tarihinden 13 Şubat 2021'e kadar İBB'deki işten çıkarmalarla ilgili soru önergesi verdi.
Çakır, seçim sonrası İBB'nin iş kanunu hükümlerine aykırı şekilde toplu işten çıkarmalar yapıldığını ifade etti.
KANUNA AYKIRI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ / YÜKLÜ MİKTARDA PARA CEZASI KESİLDİ
İşten çıkarmalarla ilgili, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş müfettişleri tarafından İBB bünyesinde teftişler yapıldığını aktaran Çakır, "Teftişler neticesinde ilgili İBB şirketlerinin işçi çıkarmaya yetkili yöneticilerinin söz konusu işlemlerinin iş kanunun emredici hükümlerine aykırı olduğu tespit edildi ve yüklü miktarda para cezası kesildi." diye konuştu.
KAÇ İŞÇİ ÇIKARDINIZ?
Teftişlere ait tutanakların ve evrakların kendilerine de verilmesini talep eden Çakır, kanuna aykırı şekilde işten çıkarılan işçi sayısını sordu.
MİKTARI AÇIKLAYIN
Kesilen ceza miktarının açıklanmasını isteyen Çakır, şöyle konuştu:
"Bahsettiğimiz para cezaları ödenmiş midir? Ödenmişse ne zaman ve kim tarafından ödenmiştir? Eğer şirketlerin hesabından ödenmişse İş Kanununun açık ve emredici hükümlerine aykırı bir şekilde yapılmış olan bu işlemlerin sorumluları olan işten çıkarma yetkilisi genel müdürlere rücu edilmiş midir? Eğer rücu edilmemişse ne zaman rücu edilecektir."
Kanuna aykırı işten çıkarma işlemlerinin iptal edilip edilmediğini soran Çakır, kanuna göre kaç işçinin geri çağrıldığını ve yerlerine bugüne kadar İBB'ye kaç kişinin işe alındığının kendilerine bildirilmesini istedi