SİYASET

Ozan Ceyhun’un büyükelçi olarak atanması tartışma başlattı

İstanbul'daki Adana Erkek Öğrenci Yurdu'nu bombaladığı iddiasıyla hakkında cinayet suçlaması bulunduğu için Avusturya'ya kaçan Ozan Ceyhun'un, Avusturya büyükelçisi olarak atanmasına birçok kesimden tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı son kararname ile Ozan Ceyhun'u Viyana Büyükelçisi olarak atamasına birçok kesimden tepki geldi.

Atamanın ardından, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, kararla alakalı sosyal medya hesabından şunları yazdı:

“Ozan Ceyhun bir ülkücü kardeşimizi şehit ettiğini ve sözde Ermeni soykırımı iddialarına destek verdiğini biliyoruz. Türk olmadan Türk Milletinin büyükelçisi olamazsın, olsan olsan sarayın büyükelçisi olursun. O da sana yakışır.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da sosyal medya hesabından karar tepki göstererek, “Mustafa Erol’un katilinin Viyana’ya Büyükelçi atanması, AK Parti’de ülkücü düşmanlığının bir türlü bitmediğinin işaretidir. Birileri beka mı demişti?” ifadelerini kullandı.

Tartışmalara neden olan atamaya bir tepki de CHP'den geldi. TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Ozan Ceyhun atamasına, "Sayın Egemen Bağış'ın yakın arkadaşıdır. Sayın Erdoğan, Egemen Bağış Prag'ta yalnızlık çekmesin diye hemen yakınındaki büyükelçiliğe Ozan Ceyhun'u atamış" diyerek tepki gösterdi.

Altay, "Yandaş büyükelçiler, biat eden, biat eden yetmez kendisine ibadet eden büyükelçiler insanları suçlu, şaibeli, ehliyet ve liyakatten yoksun insanları oraya buraya büyükelçi atarsanız Türkiye süratle yalnızlaşmaya devam eder" şeklinde konuştu.

Milli Görüş için önerge vermişti

Ceyhun, 7 Haziran 2015'teki genel seçimlerde İzmir'de AK Parti 1. bölge, beşinci sıradan milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi.

Bu dönemde adaylığını, geçmişte Milli Görüş hakkındaki tavrı nedeniyle eleştirenler oldu.

Zira Ceyhun, AP üyeliği döneminde, 2002 yılında, Almanya'daki İslam Toplumu Milli Görüş ve Berlin İslam Federasyonu hakkında AB Komisyonu'na soru önergesi vermişti.

Ceyhun bu gruplarla ilgili bilgi istemiş ve bunların kendisi için "en az terör örgütleri kadar tehlikeli olduğunu" söylemişti.

Ceyhun, o dönem bir gazeteye verdiği röportajda görüşlerinin zaman içinde değiştiğini söyledi:

"Milli Görüş ile ilgili cümlelerim ortaya koyuluyor, bunların bugün önemi yok. O zaman öyle düşünüyordum. O yıllarda türbana da karşıydım. Ancak şimdi farklı düşünüyorum."

Ozan Ceyhun kimdir?

Eski Dev-Sol üyesi olduğu ve İstanbul'daki Adana Erkek Öğrenci Yurdu'nu bombalanmasında yer aldığı ve bir öğrencinin ölümüne neden olduğu iddiasıyla 12 Eylül darbesinden sonra hakkında yakalama kararı çıkartılan Ozan Ceyhun, hakkında idam cezası istemiyle iddianame hazırlanmasının ardından Avusturya’ya kaçmıştı.

1982 yılında ise Almanya'ya giden Ceyhun, bu ülkede sosyal pedagog olarak eğitimini tamamladı.

1986 yılında Alman Yeşiller Partisi'ne üye oldu ve aktif çalışmalarda bulundu. 1992 ve 1998 yılları arasında Hessen Sosyal Bakanlığı'nda çalıştı. 1998 ile 2000 yılları arasında Yeşilller Partisi Almanya (Die Grünen) adına Avrupa Parlamentosu'nda görev aldı. Bu görevi 2000 yılında SPD'ye geçtikten sonra da 2004 yılına kadar devam etti.

7 Haziran ve 1 Kasım'daki seçimlerde AK Parti'den aday olan ancak İzmir'den vekil seçilemeyen Ceyhun, önce Egemen Bağış’ın, daha sonra ise Mevlüt Çavuşoğlu’nun danışmanlığını yapmıştı.

Yorumlar 4 Yorum
Günün Manşetleri