AK Parti'den inşaatlar için yeni kanun teklifi!
İmar planları ve kat serbestliğiyle ilgili yeni kanun yolda. AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş'tan son dakika açıklamalar geldi. Yeni kanun teklifi hakkında bilgi veren Muş, artık kat serbestliği olmayacağını duyurdu.
AK Parti Grup Başkanvekili Muş, imar planlarında karşılaşılan davaların ivedi yargılama ile mahkemelerde görülmesinin önünü açan, kaçak yapılarla ilgili düzenlemeler getiren, yüksek binaların inşasının önüne geçilmesini amaçlayan kanun teklifini bugün Meclis Başkanlığı'na sunduklarını söyledi.
Muş, ''Yüksek binalar yapılamayacak, kaçak binalara ceza artacak'' dedi. Yeni kanun teklifine ilişkin Mehmet Muş şu bilgileri verdi:
KAT SERBESTLİĞİ KALKACAK
-"İmar planlarında yükseklikte herhangi bir sıkıntı bulunmayan bir uygulama söz konusu artık binalar istediği kadar yukarı gidemeyecekler. Bundan sonra yükseklik kısıtlanacaktır.
-Mevcut olan yapılarla ilgili de 1 Temmuz 2020 tarihine kadar belediyelerin bunları düzeltmesini talep ediyoruz. Belediyeler bunu yapmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu resen yapacak".
Binaya ek yapıldıysa tapuya şerh konacak
-Kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılan imalatlarla ilgili tapuya bildirim zorunluluğu getiriyoruz. Yani bir vatandaş bir daire almaya gittiğinde orada eğer binada böyle bir aykırılık söz konusuysa bunu tapuda görecektir. Ne zaman kaldırılacak bu? Bu, imalatçı tarafından ruhsata uygun hale getirilene ve belediye tarafından onaylanana kadar tapuda bu kalacaktır. Düzeltildiği takdirde bu şerh kaldırılacaktır. Vatandaş bu düzeltmeyi yapmazsa, ilgili belediye o da yapmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kısımları yıkacaktır. Ortaya çıkacak tüm masraflar yüzde yüz artırılarak idareden tahsil edilecektir. Eğer idare ödemezse merkezi yönetimden gönderilen ödenekten kesilecektir. Arsanın değerine göre ceza miktarı değişecektir.
PARSEL BAZLI İMAR DEĞİŞİKLİĞİ OLMAYACAK
-"Parsel bazlı plan imar değişiklikleri konusunda ise; bunlara son veriyoruz. Bundan sonra hiçbir belediye parsel bazlı imar değişikliği yapamayacak. Ancak talep olursa adadakilerin hepsinin rıza göstermesi suretiyle ada bazlı değişiklikler olabilir. Buradaki ortaya çıkacak değer artışı kamuya gidecek. Bu değer artışının yüzde 25'ini ilçe, yüzde 25'ini büyükşehir belediyesi, yüzde 25'i bakanlığın, yüzde 25'i de maliyenin hesabına yatırılacaktır.
-Fonksiyon değişikliğiyle ilgili bir kısıtlama getirmiyoruz. Sizin bir binanız var, okul olarak kullanıyorsunuz, hastaneye dönüştürmek istiyorsunuz. Bunun başvurusunda bulunabilirsiniz. Burada da değer artışının tamamı kamuya gelecektir."
-Özellikle sahil kesimlerinde, kumsallarda iskeleler yapılıyor buna son veriyoruz. Ancak burası eğer kayalıksa çıkarılacak yönetmeliğe göre kayalık alanlarda yapılmasına müsaade edeceğiz. Kumsal alanlarda oteller iskele yapıyor. Bu da kumsala zarar veriyor. Bundan sonra yenilerine müsaade etmeyeceğiz. Süresi dolanlar da peyderpey kaldırılacak.
-"Afet riski altında dönüşüme tabii olan alanlar, kamu mülkiyetindeki ve belediye mülkiyetindeki alanlar ile vakıflar genel müdürlüğü mülkiyetindeki alanlar az önce bahsettiğimiz hükümlerden istisna olacaktır. Kamu oldukları için tekrar bir vergilendirme olmayacaktır."
KÖYLERDE YAPILAŞMAYA VALİLİK ONAYI GELİYOR
-"Köylerde yapılacak olan yapılarla alakalı vatandaşımızın Valiliklerden onay almasını getiriyoruz. Şehirlerdeki gibi masraflar onlardan alınmayacaktır. Ruhsata tabii olmayan yapıları vatandaşlarımız yapabilirler. Tek şartımız valilikten onay almaları. Kaçak yapı hem yıkılacak hem de para cezası artırılacak. Kadim köylerimizde vatandaşların bakım yapma imkanına kavuşmalarını sağlıyoruz.
MEVCUT BİNALAR NE OLACAK?
-Binalar traşlanmayacak. Mevcut yapılarla ilgili bir durum yok. Mevcut planlarla. Oradaki plan ile ilgili ilgili belediye tarafından yüksekliğin belirlenmesini istiyoruz. 1 Temmuz 2021 tarihine kadar yapılmasını ön görüyoruz. Mevcut yapılanlar değil mevcut planlarla ilgili. Eğer bir kaçak varsa hiçbir vatandaşımız tapuda kaçak yapı almak istemez.