Veterinerlerden İstanbullulara şok uyarı
Son haftalarda gelen kuş ölümü ihbarları üzerine İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) tedirgin eden bir uyarıda bulundu.
İlgili kurumlara yapmaları gerekenleri anlatan İVHO, vatandaşlara da ""Çok sayıda ölü kuş gördüklerinde zaman kaybetmeden Tarım ve Orman il veya ilçe müdürlüklerine haber vermeli veya Alo 174’ü arayarak bilgi vermeliler. Hiçbir şekilde kuşlara dokunmamalılar. Evcil hayvanlarını gezdirenler bir süre bu alanlardan uzak durmalı" uyarısında bulundu.
Geçtiğimiz aylarda Avcılar’da Küçükçekmece Gölü kıyısında toplu kuş ölümleri olmuş, sonrasında da bu bölgeye yakın olan Yeşilkent Mahallesi'nde bazı vatandaşlarda Batı Nil Virüsü görülmüştü.
Bu ay ise Beylikdüzü’nde bir korulukta çok sayıda kuşun öldüğü ilçe sakinleri tarafından yetkililere iletildi. Çoğu karga olan bu kuşların çıkardığı sesler ve dışkılarından rahatsız olanlarca zehirlenerek öldürüldüğünü iddia eden vatandaşlar duruma tepki göstermişti.
Hastalık açısından araştırılmalı
Kuşların kasıtlı öldürülmesinin teknik olarak mümkün olduğunu ifade eden İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, "Ancak toplum sağlığı açısından bütün seçenekler düşünülmeli, ölümlerin nedeninin Batı Nil Virüsü veya başka bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Diğer taraftan ilgili kurumlar tespitlerini yapıp açıklama yapıncaya kadar önlemler alınması önemlidir” diye konuştu.
Alınabilecek önlemler
İlgili kurumların ölü kuşları usulüne uygun olarak derhal toplaması gerektiği uyarısında bulunan Arslan, “Sokak hayvanlarının bu kuşları yiyerek bulaşmayı artırmasının önüne geçilmelidir” dedi.
Prof. Dr. Murat Arslan, vatandaşlarca alınabilecek önlemleri ise şu şekilde sıraladı:
- Çok sayıda ölü kuş gördüklerinde zaman kaybetmeden Tarım ve Orman il veya ilçe müdürlüklerine haber vermeli veya Alo 174’ü arayarak bilgi vermeliler.
- Hiçbir şekilde kuşlara dokunmamalılar
- Evcil hayvanlarını gezdirenler bir süre bu alanlardan uzak durmalı.
Özellikle çocukların ölü kuşların olduğu bölgelerden uzak tutulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Arslan, “Bu ve benzeri olayların sık sık yaşanacağı dünyanın ve ülkemizin bir gerçeğidir. İnsan eliyle yapılan devasa projeler kuş yollarının değişmesine ve sulak alanların bozulmasına neden olmaktadır. O nedenle daha önce hastalık görülmeyen bölgelerde bazı hastalıkların ilk defa görülmesi olasıdır. Bu durumlara hazırlıklı olmak ve kamuoyunun sıklıkla bilgilendirilmesi toplum sağlığı açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.
5'ten fazla ölü kuş görürseniz...
Şehir içinde, ormanlık veya sulak alanlar gibi yerlerde aynı bölgede 5’ten fazla ölmüş kuş görüldüğünde bunlarda zehirlenme, enfeksiyon veya silahla vurulma durumları ön plana çıkıyor.
Silah ile vurulma durumlarında kuşların vücudunda kurşun veya saçma yaraları ile birlikte kan görülebildiği için teşhisi daha kolay.
Ancak vurulma ihtimali elendikten sonra zehirlenme veya enfeksiyon üzerinde durulması gerekiyor. Bu durumda kuşlardan alınan numuneler incelenmek üzere ilin bağlı bulunduğu Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne gönderiliyor ve kesin ölüm nedeni burada belirleniyor.
İVHO’dan yapılan açıklamada, numune alınıncaya kadar ölü kuşlara çıplak elle kesinlikle dokunulmaması gerektiği özellikle vurgulanıyor.
Bunun sebebi ise kuşun bulaşıcı bir hastalıktan ya da sağlığa zararlı olabilecek bir kimyasaldan ölmüş olabilme ihtimali.
Bununla birlikte bölge ölü kuşlardan çıkan sıvılarla kirlenmiş (kontamine olmuş) ise insan ve hayvanların bu alandan geçmesi sağlık açısından büyük sakınca doğuruyor.