SAĞLIK

Koronavirüs'e karşı aşı ve ilaç geliştirmedeki son çalışmalar neler?

Küresel çapta alarm verdiren ölümcül salgın koronavirüse karşı tam bağışıklık sağlayacak aşı veya hastalığı kesin tedavi edecek ilaç geliştirme çalışmaları tüm dünyada hızlı bir şekilde sürüyor.

Yeni tip koronavirüs, tıptaki adıyla Covid-19 virüsü salgınının, ortaya çıkalı yaklaşık 3 ay gibi bir süre geçmesine rağmen, virüse karşı kesin ve net bir sonuç veren ilaç yada aşı bulunamaması tüm insanlığı tedirgin ediyor. Kısa sürede dünyanın her yerine yayılmasının ardından çok sayıda bilim adamı, ilaç firması ve araştırma kuruluşu, hastalığa karşı aşı veya ilaç geliştirmek için çalışmalar ivedililikle yürütüyor.  Peki tüm dünyanın kendini bu işe verdiği koronavirüse karşı aşı ve ilaç geliştirmedeki son çalışmalar neler? İşte ülkelerin başlattıkları aşı ve ilaç programları..

Virüsün bulaştığı kişilerde üst solunum yolu enfeksiyonuyla birlikte akciğer iltihaplanmasına ve ileri safhada zatürreye yol açan hastalığa, belirtileri gidermeye yönelik tıbbi müdahaleler dışında bir çare geliştirilebilmiş değil.

Salgının yayılmasıyla, başta ABD ve Çin'de olmak üzere, Kovid-19'a bağışıklık sağlayabilecek bir aşı ve tedavi edebilecek bir ilaç geliştirme yönündeki çabalara hız verildi.

Aşı çalışmaları

Çin'in 11 Ocak'ta yeni tip koronavirüsün DNA dizilimini açıklamasının ardından dünyanın farklı ülkelerindeki araştırmacılar, genetik kopyasını ürettikleri virüs üzerinde laboratuvarlarda çalışmaya başladı. Virüsün genetik diziliminin bilinmesi, aşı geliştirme sürecinin hazırlık safhasını hızlandırarak klinik denemelerin yolunu açtı.