GÜNDEM

Türkiye talebini Suriye'deki rejime iletti

Hande Fırat, İsrail, Suriye ve Mısır ekseninde yeni gelişmeleri ve Doğu Akdeniz'de son durumu sıraladı.

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, "mart ayına girdik, önemli gelişmelerin yaşanacağı, dikkat çekici başlangıçların yapılacağı bir ay" diyerek başladığı bugünkü yazısında, hem içerde hem de dış politikada bizleri bekleyen önemli gelişmeleri değerlendirdi.

AB İLE İLİŞKİLER

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yumuşayan ilişkilere değinen Fırat, "Türkiye’nin son dönemde hem temasları hem olumlu söylemleri birlik tarafından olumlu anlamda not edildi. Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan ile yükselen tansiyon nedeniyle de sular durulmuş vaziyette. Avrupa Birliği’nden mart ayında Türkiye'ye yönelik bir yaptırım beklenmiyor" ifadelerini kullandı.

SALGIN VE 3 ÜLKE İLE TEMAS

Salgının yine bu yıl için gündemin birinci sıralarında olacağını belirten yazar, "Türkiye bir süredir arka kapı diplomasisiyle ilişkilerinin koptuğu ya da çok sorunlu olduğu üç ülkeyle temas halinde. Daha önce de yansıdığı şekliyle İsrail, Suriye, Mısır" diyerek, bu 3 ülke ile olan son temaslara dair aldığı bilgileri paylaştı.

İSRAİL'LE "FİLİSTİN" BAŞLIĞINDA SORUN DEVAM EDECEK

Türkiye'nin İsrail'e Filistin başlığı altında tepki göstermeye devam edeceğini ima eden Fırat, "Üstelik bu tepki iktidarlar değişse de tarihsel olarak değişmeyecek konular. Yani iki ülke birbirlerinin hassasiyetlerini bilerek yine geçmişte olduğu gibi diplomatik ilişkilerini kurabilir, güçlendirebilir. Ancak ilişkilerin canlandırılmasında İsrail hükümetinin istekli olması gerekiyor. Bu ay İsrail'deki seçimlerde mevcut yönetimden farklı bir sonuç çıkması, iki ülke ilişkilerinde yeni bir kapı açabilir" dedi.

"ESAD TEK BAŞINA KARAR ALAMIYOR"

Suriye'deki rejim ile de görüşmelerin devam ettiğini, ancak Esad'ın tek başına herhangi bir konuda karar alacak konumda olmadığını, Rusya ve İran'ın etkisinin büyük olduğunu söyleyen Hürriyet yazarı, "Sadece Ankara ve Şam'ın konuşması yetmiyor. Gelinen noktada Beşar Esad tek başına karar alamıyor. Ankara "Beş milyon Suriyeli Türkiye'de. Şam rejimi bunları alsın, iç barışını sağlasın, bu mültecilerin bir daha Türkiye’ye gelmeyeceğini garantilesin. Ayrıca iki ülke arasındaki terörle mücadele ve sınır güvenliği gibi konular da hayata geçirilsin" talebini iletiyor. Ancak bunlara "tamam" diyebilen yok. Kısacası Suriye ile sorunların ortadan kalkması için daha çok zamana ihtiyaç var. Suriye'nin sadece Suriye'den oluşmadığını, dünyanın belli başlı tüm aktörlerinin de Suriye'de bulunduğunu unutmayalım. Yine de bu süreçte Şam yönetimiyle yanında velisi olsa da konuşabilmek önemli bir adımdır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KAHİRE İLE GÖRÜŞMELER "GELİŞEREK" ARTIYOR

Kahire'de de durumun Şam'dan pek farklı olmadığını kaydeden Hande Fırat, "Mısır da farklı değil ama edindiğim bilgilere göre görüşmeler, "gelişerek" sürüyor" bilgisini paylaştı.

Yorumlar
Günün Manşetleri