Trump’ın Ortadoğu planına hangi ülke ne tepki verdi?
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yürüttüğü diploması sonucu oluşturduğu "Ortadoğu planını" açıkladı.Bazı ülkeler destek olurken bazı ülkeler desteklemedi.
Filistin
Filistin Kurtuluş Örgütü
"Filistin davasını tasfiye etme projesi olan 'Yüzyılın Anlaşması'nı başarısız kılmak için direnişe ve çalışmaya başlayacağız."
Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Fayiz Ebu Ayta
"Filistin davasını tasfiye etme projesi olan Yüzyılın Anlaşması'nı başarısız kılmak için direnişe ve çalışmaya başlayacağız."
Hamas
"Kudüs daima Filistin'e ait olacak, plan anlamsız. Filistin Kurtuluş Örgütü dahil tüm gruplarla işgal planına karşı durmak için koordineli bir şekilde çalışacağız."
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas
"Kudüs satılık değildir. Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan'ın (Trump'ın) bu planını kabul etmesi mümkün değil. 'Yüzyılın Anlaşması'na bin kere hayır diyoruz."
İran
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi
"Yüzyılın anlaşması, Orta Doğu için büyük bir tuzaktır. Müslümanların namus ve gururunu korumak adına tüm ihtilafları bir kenara bırakarak işbirliği yapmaya ve bu büyük hile karşısında durmaya hazırız."
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanı Hüsameddin Aşina
"Bu bir barış ve refah planı değil, dayatma ve yaptırım planıdır. "(Filistin'de) yeni bir intifada bekliyoruz."
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif
"Umarım, bu plan şu anda yanlış ağacın altında havlayan tüm Müslümanlar için de bir uyanış olur."
Türkiye
Dışişleri Bakanlığı
"ABD'nin sözde (Orta Doğu) barış planı ölü doğmuştur. İsrail'in işgal ve zulmünü meşrulaştırmaya yönelik adımlara izin vermeyeceğiz."
TBMM Başkanı Mustafa Şentop
"Bugün ABD Başkanınca ilan edilen tek taraflı ‘Plan’, Filistin meselesini, Kudüs’ün statüsünü kavramaktan uzak bir girişimdir ve sonuçsuz kalmaya mahkumdur"
AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş
Hayır Trump! Kudüs; İslam dünyasının kalbî ve Filistin Devletinin Başkentidir!
Birleşmiş Milletler
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres
"İsrail ile Filistin arasındaki olası bir barışı destekliyoruz. Olası bir barışın BM tasarıları, uluslararası hukuk ve karşılıklı anlaşmalarla güçlendirilmiş ve 1967 öncesi sınırlarda iki devletli bir çözüm olması gerekmektedir."