GÜNDEM

 Sakarya'da Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı

 Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 21. yıl anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen programa katıldı.

17 Ağustos 1999 Depreminin 21. Yıl anma etkinliklerinde konuşan Başkan Ekrem Yüce, “Acılarımız dün kadar taze. O gün benimde evim yıkılmıştı. Bende enkaz altından çıkmıştım. O günlerde çok acılar yaşadık. Nasıl unutabiliriz? Bize 21 yıl değil 21 bin yıl olsa o günleri unutamayız. İnşallah mevlam bizlere bir daha böyle bir felaketi yaşatmaz” dedi.

Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinliğe Başkan Yüce’nin yanı sıra AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, SUBÜ Rektörü Mehmet Sarıbıyık, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Erenler Belediye Başkanı Fevzi Kılıç, Ferizli Belediye Başkanı İsmail Gündoğdu, STK temsilcileri, deprem şehitleri yakınları ve depremzedeler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Orhan Camii İmamı Alaattin Beşel’in deprem şehitleri anısına kuran tilaveti gerçekleştirmesiyle başlayan anma etkinliklerinde o günleri anlatan röportajlar ve videolar ekranlara taşındı. Kur’an-ı Kerim tilavetleri ve ilahilerle devam eden etkinlikler gece 03.02’de İl Müftüsü Hasan Başiş tarafından okunan dualarla son buldu.

 Çok acılar yaşadık

17 Ağustos 1999 gecesi yaşadıklarını anlatan Başkan Ekrem Yüce, “Asrın felaketi olarak geçen deprem 21 yıl evvel şehrimizde yaşandı. Mevlam bu tür felaketleri bir daha şehrimizde yaşatmasın. Acılarımız dün kadar taze. O gün benimde evim yıkılmıştı. Bende enkaz altından çıkmıştım. Çocuklarımla birlikte enkazdan çıktık. Komşularım rahmetli oldu. O gün çocuklarımı kapının önünde bırakıp görev mahallim olan Erenler Belediye’sine koştum. Orada vatandaşlarımızla acılarımızı paylaşmaya, ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalıştık. Gün ışığı meydana çıktığında Allah razı olsun birçok hayır kuruluşlarını gördük. Ülkemiz her türlü ihtiyacımızı karşılamak için şehrimize akın etmişti. O günlerde çok acılar yaşadık. Nasıl unutabiliriz? Bize 21 yıl değil 21 bin yıl olsa o günleri unutamayız. İnşallah mevlam bizlere bir daha böyle bir felaketi yaşatmaz” dedi.

 O günden sonra birçok tedbir alındı

21 yıl önceki felakette yaşanılanların halen akıllarda olduğunu söyleyen Başkan Ekrem Yüce, “Biliyoruz ki yaraları sararız. Fakat bizim işimiz yara sarmak değil, yara almamak olmalı. Deprem öldürmez, bina öldürür. 21 yıldır aynı acıları yaşamamak için birçok tedbir alındı ve alınmaya devam ediyor. Depremden hemen sonra 5 katlı binaya izin veren imar planımız değiştirildi ve 2 kat yükseklikte binalarla Sakarya’mıza yatay mimari hâkim oldu. Yerleşime uygunluk haritaları hazırlandı ve zemin etütlerinden sonra Karaman, Camili, Korucuk ve Alandüzü gibi sağlam zeminli bölgelere imar izni verilerek şehrin ağırlığı buralara taşındı.  Orta hasarlı yapılarda kat alımı, güçlendirme, zemin iyileştirme gibi uygulamalara gidildi. Ağır hasarlı binalar yıkıldı. Binalara verilen ruhsatlarda zemin etütleri ve raporlamaları şart koşuldu” dedi.

 Kentsel dönüşüm planları hazır

Teknik ekibi ile deprem konusunda çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Yüce, “Depremi yaşamış, deprem geçirmiş binaların olası muhtemel depremde performanslarının nasıl olacağına dair bir çalışma yapılmamış. Bu analizlerin yapılması ve riskli bölgelerin belirlenmesi hayati önem taşıyor. Deprem Sakınım Master Planımızı işte bu envanter çalışmaların temeline oturttuk. AFAD ile iletişime geçerek toplanma ve barınma alanlarının fiziki durumuyla ilgili bilgiler aldık. Bu alanların altyapı ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalara başladık. Tüm bunların ötesinde Sakarya’mızın ihtiyacı olan şey‘Kentsel Dönüşüm.’Göreve geldiğimiz üçüncü ayda kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık. Kendimize bir yol haritası çıkardık ve tüm ilçe belediyelerimizi ziyaret ederek kentsel dönüşüm planı hazırlamaya başladık” ifadelerine yer verdi.

 Bakanlık onayı ile dönüşüme başlayacağız

Başkan Yüce, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile görüşüp yol haritamızı çıkardık. Sakarya özelindeki kentsel dönüşümün ilkeleri ne olacak onu belirledik. İlçe belediyelerimizden gelen yetkili arkadaşlarla geniş katılımlı bir toplantı yaparakilkelerimizi ve stratejimizi paylaştık. Proje finansmanı için Doğu Marmara Kalkınma Ajansına başvurduk. Tüm bunlar olurken ilçe belediyelerimizden de kendi sınırları içerisindeki riskli bölgelerle ilgili çalışmalarını bize iletmelerini rica etik. Neredeyse tüm ilçelerimiz bu belgeleri gönderdiler. 1-2 ilçemiz çalışmalara devam ediyorlar. Bu belgeler de gelirse proje tamamlanmış olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulacak. Bakanlık onayı ilekentsel dönüşüme başlayacağız” dedi.

 Gece gündüz çalışıyoruz

Yüce, “Sakarya Afet Yönetim merkezi projemizi çok önemsiyoruz. Güneşler’de bir bina inşa ediyoruz. İçerisinde afetlere karşı hazırlıklı olmak için uygulama odaları bulunacak.Artırılmış gerçeklik gözlükleri ile uygulamalı olarak afet anını yaşayarak, yapılması gerekenlerin eğitimini vereceğiz. Allah bizlere bir daha o günleri yaşatmasın diye, karanlığı düşmeyelim diye gece gündüz çalışıyoruz. 17 ağustos depreminde sevdiklerini yitiren tüm hemşerilerime tekrar baş sağlığı diliyorum” dedi.

Yorumlar
Günün Manşetleri