Oxford Üniversitesi aşı ihtimalini açıkladı
Koronavirüse karşı aşı bulmaya çalışan Oxford Üniversitesi araştırmacıları, haftalar içinde insan üzerinde testlere başlayacak.
Koronavirüs salgınında vaka ve ölü sayısı gün geçtikçe artarken, bilim insanları da zamana karşı yarışarak aşı bulmak için yoğun bir mesai harcıyor.
Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları, 510 sağlıklı ve gönüllü kişiyi aşı projesine dahil etti.
OXFORD'DA 510 GÖNÜLLÜYLE AŞI DENEMESİ
Yaşları 18-55 arasında değişen gönüllülere, haftalar içinde başlayacak denemeler kapsamında "ChAdOx1 nCoV-19" aşısı uygulanacak.
Söz konusu aşı, katılımcıların taranması sırasında, Halk Sağlığı İngiltere (PHE) laboratuvarındaki hayvan üzerinde de değerlendirilmeye devam edecek.
AŞILARIN ERKEN ÇIKMA İHTİMALİ VAR MI?
Edward Jenner Aşı Araştırmaları Enstitüsü'nden Profesör Adrian Hill, "Aşılar sıfırdan tasarlanmakta ve benzeri görülmemiş bir oranda ilerliyor. Yapılacak olan deneme, koronavirüse karşı aşılamanın fizibilitesini değerlendirmek için kritik olacak ve aşılar erken dağıtılabilir." dedi.
UZUN SÜREBİLİR
Koronavirüse yakalanmayan insanlara ihtiyaç duyan bilim insanlarının, hamileleri ve anneleri projenin dışında tutacağı belirtildi. Aşı, bazı gönüllülere uygulanacak ve diğer gönüllüler kontrollü enjeksiyona tabi tutulacak. Bilim adamlarının, aşının etkili olup olmadığını bilmelerinin aylar sürmesi bekleniyor.
DSÖ'NÜN BİLDİRDİĞİ GÜN
Çin'in, koronavirüs salgınının ayrıntılarını Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirdiği gün çalışmalara başlayan Oxford Üniversitesi araştırmacılarının, o günden bu yana hayvanlar üzerindeki denemeler ve insanlara yönelik test konularında hızlı bir ilerleme kaydettiği bildirildi.