Merhum başbakan Adnan Menderes'ten günümüz CHP'sini anlatan sözler!
1960'lı yıllarda merhum Adnan Menderes'in söylediği sözler, adeta bugünlerin başta CHP'si olmak üzere diğer muhalefetinin özeti gibi okkalı sözleri.
Bugün 27 Mayıs... Yani Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk darbesinin gerçekleştiği ve Türkiye'nin seçilmiş bir başbakanının asıldığı günün yıldönümü. Milletin iradesine zincir vurulan o darbe, 27 Mayıs 1960'da, Demokrat Parti'nin (DP) "Türkiye'yi baskı rejimine ve kardeş kavgasına götürdüğü" gerekçesiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki bir grup subayın ülke yönetimine el koymasıyla gerçekleşti. Adnan Menderes'in o günlerde söylediği sözler, adeta bugünlerin başta CHP'si olmak üzere muhalefetinin özeti gibi...
10 yıl boyunca Türkiye'yi ekonomik ve idari anlamda geliştiren uygulamalara imza atan Demokrat Parti, özellikle 1957 yılından sonra çeşitli çevrelerin provokatif saldırılarına maruz kaldı. 29 Nisan 1959 itibari ile CHP lideri İsmet İnönü'nün "Büyük Taarruz" gezilerine çıkması darbeye giden süreci beraberinde getirdi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk darbesi, 27 Mayıs 1960'da, Demokrat Parti'nin (DP) "Türkiye'yi baskı rejimine ve kardeş kavgasına götürdüğü" gerekçesiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki bir grup subayın ülke yönetimine el koymasıyla gerçekleşti.
Türkiye'de 1946 yılında çok partili hayata geçilmesinin ardından 1950 yılında iktidara gelen DP, 10 yıl iktidarda kaldı. DP iktidarının son dönemlerinde ülkede yaşanan gerilim, zaman zaman şiddetle kendisini gösterdi.
Muhalefet partisi CHP'nin genel başkanı İsmet İnönü, bazı yurt gezilerinde saldırıya uğradı. Üniversite öğrencileri, hükümet aleyhine gösterilere başladı. İstanbul Beyazıt Meydanı'nda üniversite öğrencilerinin eylemi sırasında Orman Fakültesi öğrencisi Turan Emeksiz, polis kurşunuyla hayatını kaybetti.
Ülkede yaşananlar nedeniyle İstanbul ve Ankara'da sıkıyönetim ilan edildi. Ankara'da, 5 Mayıs 1960'da bir öğrenci grubu, ''555K'' yani "5'inci ayın 5'inde saat 5'te Kızılay'da" koduyla gösteri düzenledi. 21 Mayıs'ta da Harp Okulu öğrencileri sokağa çıktı ve Zafer Anıtı'na kadar ''sessiz" yürüyüş yaptı.