GÜNDEM

İletişim Başkanı Altun uyardı! İntihar değil cinayet...

Cumhurbaşkanlığı İletişin Başkanı Fahrettin Altun son günlerde sayısı artan toplu intihar vakalarının medyaya yansımasının üzerine bu konuyu anlatırken kullanılacak olan dilin özendirici olmaması hususunda uyarı yaptı.

Son olarak İstanbul Bakırköy'de yaşanan 'intihar' vakasının herkesi derinden sarstığını ifade ederek uyarılarda bulundu.

Bilindiği üzere bu tür meselelerde medya en aktif rolü oynuyor. TV kanallarının, gazetelerin ve haber sitelerinin kullandıkları haber dili hayati önem taşıyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'da bu noktaya dikkat çekmek üzere bir açıklama yaptı.

TOPLU İNTİHAR KATLİAMI MEŞRULAŞTIRIR

Olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını ve hukuki sürecin devam ettiğini hatırlatan Altun: "Bununla birlikte son zamanlarda yaşanan benzeri olayları 'toplu intihar' ya da 'intihar' kavramlarıyla açıklamak son derece yanıltıcı ve bizi çözümden uzaklaştıran bir sonuç ortaya çıkarmaktadır. Önceki örneklerde olduğu gibi bu hadisede de 'toplu intihar' kavramını kullanmak, yaşanan katliamı meşrulaştırır ve anlayışla karşılanması gereken bir olaymış algısını oluşturur." dedi.

Toplu intihar olarak dile getirilen bu hadisenin basit bir intihar vakası olmadığını vurgulayan Altun bunun bir cinayet olduğunu söyledi.  

KATİLLERİ MASUM GÖSTERMEK CİNAYETLERİ MASUMLAŞTIRIR

"Hal böyleyken konuya yaklaşırken, eşi ve çocuklarını öldürdükten sonra intihar eden katilleri masum ya da çaresiz gibi göstermek, tüm cinayetleri sıradanlaştırır ve masumlaştırır. Dolayısıyla bu gibi olaylar sırasında kullandığımız dil, benzerlerinin ortaya çıkmasını ve toplumsal açıdan sıradanlaşmasını sağlayan olumsuz etki yapabilmektedir."

Bu konuda en büyük sorumluluğun haber kaynaklarında olduğunu belirten Altun'un açıklamaları şu şekilde devam etti:

"Bu gibi haberlerin yapılmasının zaruri olduğu durumlarda, yönteme değinilmemeli, olay en basit ve yoksun bilgilerle ayrıntılara yer vermeden haberleştirilmelidir. İntihar hiçbir zaman hiçbir biçimde yüceltilmemeli, cesur bir davranış olarak sunulmamalıdır. İntihar haberleri, gazetelerin ilk sayfalarında, internet sitelerinde manşetlerde ve televizyonlarda 'son dakika' ibaresiyle tekrarlayan bir şekilde ekranlarda yer almamalıdır.''

''Konuya, medya kuruluşlarının sosyal medya mecralarında da benzer biçimde yaklaşılmalıdır. Katliam ve intiharları, kişilerin sorunlarını çözme yöntemi olarak göstermemeli, intihar ve çözüm kavramlarını merkeze alan başlıklar kullanılmaktan kaçınılmalı, haber diline bu bağlamda dikkat edilmelidir.''

''Özellikle toplum önünde olan kesimlerin ve kanaat önderlerinin yaşanan bu acı hadiseyi sorumsuz ve yersiz bir muhalefet aracı olarak kullanması faydacı yaklaşımların en kötü örneklerinden birini teşkil etmektedir.''

POLİTİK ÇIKARCILIK VURGUSU

''Gündelik politik çıkarcılığın bu gibi konularda açacağı toplumsal yaralar ve sorunlar konusunda herkesin sorumlu olması gerekir. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşlarıyla bu ve benzeri olaylar karşısında gerekli çalışmaları tüm ciddiyetiyle yürütmektedir. Böylesine hassas konularda toplum olarak birbirimize daha çok destek vermeli, daha fazla birlik olmalıyız."

Yorumlar
Günün Manşetleri