Çavuşoğlu anlaşmanın tüm detaylarını açıkladı
Dört saat süren görüşmelerin ardından Bakan Çavuşoğlu, görüşmenin detayları hakkında açıklamalarda bulundu. "Bu bir ateşkes değil, ara vermedir."
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güvenli Bölge konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi. Çavuşoğlu, bu bölgeye Suriyeli mültecilerin yerleştirileceğini ifade etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beştepe'de ABD heyetiyle yapılan görüşmeyi değerlendirdi.
İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;
"ABD, Güvenli Bölge'nin önemini ve işlevselliğini kabul etti. Buranın kontrolünün TSK tarafından yapılmasında tam mutabakat sağlandı. Böylelikle ABD tarafı harekatımızın meşruiyetini kabul etmiş oldu ve bundan sonraki süreçte tabii ki bu alanda herkesle işbirliğimizi sürdüreceğiz.
Diğer taraftan YPG'nin ağır silahlarının toplanması mevzilerinin imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını ve BM'nin kararı temelinde siyasi sürecine bağlılığımızı da bir kere daha teyit ettik vurguladık.
PKK/YPG'nin 120 saat içerisinde Güvenli Bölge'den çıkması için Barış Pınarı Harekatı'na ara vereceğiz. Durdurma değil ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes ancak iki meşru taraf arasında yapılır. Biz sadece operasyonun hedefi olan teröristlerin güvenli bölgeden çıkması için harekata ara veriyoruz. Güvenli Bölge'den terör unsurları tamamen çıktıktan sonra ancak harekatı durdurabiliriz. Biz operasyona ara verdiğimizde ABD yaptırım girişimlerini durduracaktır, şartlar gerçekleştirildikten sonra yani bu 120 saat içerisinde YPG unsurları çıktıktan sonra ancak harekatı durdurabiliriz. Bu aşamadan sonra da şu andaki mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır."
'İSTEDİKLERİMİZİ ALDIK'
Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık. YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık. PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır.
Fırat'ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız. DEAŞ'a karşı bugüne kadar Türkiye çok kararlı bir mücadele vermişti. Suriye'de 3 bin, Irak ile beraber toplamda 4 binden fazla DEAŞ'lı teröristi Türkiye etkisiz hale getirmişti.
'TÜM MEVZİLERİN KULLANILAMAZ HALE GELMESİ...'
Burada sadece YPG'lilerin çekilmesi değil, YPG'lilerin elindeki silahların alınması, sadece ellerindeki silahların alınması da yeterli değil, tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi ve tahkimatların yıkılması dahil hepsi var.
'GÜVENLİĞİMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ'
20 mil yani 32 kilometre derinlikte Fırat'ın doğusunda, Irak sınıra kadar yani 444 kilometrelik bir uzunlukta hiçbir teröristin kalmaması ve tüm bu bölgenin güvenli bölge olarak tesis edilmesi... Bizim güvenliğimiz açısıdan da bu önemli.
'365 BİNDEN FAZLA SURİYELİ GERİ DÖNDÜ'
Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra, DEAŞ ve PKK'dan temizlediğimiz alanlara şu ana kadar 365 binden fazla Suriyeli döndü.
KOBANİ AÇIKLAMASI
Pence'in söylediği gibi biz oraya girmeyeceğiz gibi bir şey demedik. Bizim Kobani veya başka bir taahhüdümüz olmadı