GÜNDEM

Bakan Süleyman Soylu'dan korkutan İstanbul depremi uyarısı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beklenen İstanbul Depremi ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu.

İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı'nda konuşan Soylu, "Yapılan tüm bilimsel tahlil ve eldeki veriler İstanbul'da yıkıcı bir depremin uzak olmadığını göstermektedir. Bugün burada da olabilir, az sonra da olabilir. 1 yıl sonra da olabilir." dedi.

Soylu, deprem için yapılan hazırlıkları tek tek saydı, "Bu konu geceleri uykularımı alıyor" ifadelerini kullandı. Soylu, İçişleri Bakanlığı'nın yeni yazılımlar konusunda oldukça mahir olduğunu belirtti, iç iletişimlerini WhatsApp'tan daha güvenli bir uygulama üzerinden gerçekleştirdiklerini de aktardı.

İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, İstanbul'da beklenen depreme hazırlık çalışmalarının hızla sürdüğünü belirtti. Soylu, İstanbul depremi ile ilgili tahlil ve verilere değindi, "Çok uzakta olmadığı görülüyor" dedi. Soylu, deprem hazırlıkları konusunda Başkan Erdoğan'ın net talimatı olduğunu bildirdi, "Milletime en ufak bir eksikliği hissettirmeyin" dediğini aktardı.

Soylu, deprem için geliştirilen uygulamaya da değindi, deprem toplanma alanına vatandaşları götürebileceğini, iletişim kurmalarını sağlayacağını, enkaz altında kalanların konumunu bile bildireceğini söyledi.

BAKAN SOYLU'DAN DEPREM HAZIRLIKLARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Soylu'nun açıklamaları şöyle:

Bakan Soylu, İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2020 yılının afetler, özellikle de deprem açısından üzücü olaylara sahne olduğunu, aslında yeni bir şey yaşanmadığını, sadece birtakım döngülerin tekrarıyla karşılaşıldığını ifade etti.

Türkiye'nin 1999'u, afet yönetiminde bir milat kabul ettiğini ancak 1900-2000 yılları arasında Türkiye'de 70 adet büyük ve yıkıcı deprem yaşandığını hatırlatan Soylu, "1939 Erzincan depremindeki can kaybı 33 bin kişi, 1943 Tosya Ladik depreminde can kaybı 4 bin kişi, 1976 Van Çaldıran depreminde can kaybı 3 bin 840 kişidir. Bunların haricinde 1914 Burdur, 1944 Bolu,1975 Lice, 1983 Erzurum, 1992 Erzincan depremleri de bu yıkıcı depremlerden birkaçıdır." dedi.

Milattan önce 200 ile milattan sonra 1900 yılları arasında Türkiye ve çevresinde ciddi hasara sebebiyet vermiş 1175 depremin tarihçilerin kayıtlarında yer aldığını aktaran Soylu, bu depremlerden en fazla etkilenen ilin ise 214 sarsıntı ile İstanbul olduğunu söyledi.

İSTANBUL DEPREMİ SÖZLERİ

İstanbul'un kıymetini anlatmak, nüfusunu, Türkiye'in tamamına etkisini anlatmak tekrara düşmek olur. Yapılan tüm bilimsel tahlil ve eldeki veriler İstanbul'da yıkıcı bir depremin uzak olmadığını göstermektedir. Bugün burada da olabilir, az sonra da olabilir. 1 yıl sonra da olabilir. Aldığımız sorumluluk gereği telefonumuz 24 saat yanımızda durur. Bu tip afetlerin depremlerin 100 yıllık bir zamanı yok.

"KAPASİTEMİZ ÇOK GELİŞTİ"

Depremin sıkıntısı ve acısını biliyoruz. Hırvatistan'da deprem oldu, ilk yardım ekiplerini gönderen ülke biz olduk. Dünyanın birçok ülkesine yardım götüren, el veren bir ülkeyiz. Milletimizin kardeşliğini oralara götüren bir ülkeyiz. Birçok Avrupa ülkesi Hırvatistan'a hesaplı, kitaplı yardım yaparken, biz kardeşçe yardım ettik. Kapasitemiz çok gelişti.

"BEN İDLİB'DEKİ YOKLUĞU HİÇBİR YERDE GÖRMEDİM"

Sayın Cumhurbaşkanımız benim yanımda Avrupa liderleri ile görüştü. 'Suriye'ye, İdlib'e yardım edin' dedi. Topu evirip çevirdiler bir şeyler yapmadılar. Ben sizin kardeşinizim, ben İdlib'de gördüğüm yokluğu hiçbir yerde görmedim. Burası bizim sınırımız, bizim onlarla akrabalığımız var, hısımlığımız var. İnsanlığımızı unutmadığımızı, etrafımızdaki coğrafyadan yoksunlaşmadığımızı gösterdik. Bizim insani yardımlarımız ortaya koyulunca toplantılarda hepsinin başı öne eğiliyor.

Yorumlar
Günün Manşetleri