EĞİTİM

Eğitim sistemi silbaştan değişiyor; 4+4+4 modeli bitiyor! Yeni sisteme eğitimcilerden olumlu rapor

Milli Eğitim Bakanlığı, 2012 yılında uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sisteminde değişiklik yapma yönünde sinyaller vermeye başladı.

Üç eğitim derneği tarafından hazırlanan raporda, "Lise mutlaka 3 yıl olmalı. 4+4+3 sistemine geçilmeli. Zorunlu eğitim dayatılmamalı. Branş yönlendirmesi erkene çekilmeli" gibi öneriler öne çıkıyor. İşte rapordan detaylar...

Zorunlu Eğitim Üzerine Tartışmalar

Eğitimcilerin uzun yıllardır tartıştığı en önemli konulardan biri, zorunlu eğitim süresinin çocuklar üzerindeki etkisidir. 12 yıllık zorunlu eğitimin, çocukların yeteneklerini körelttiği görüşünü savunan eğitimcilerin sayısı giderek artarken, uygulamanın doğru olduğunu düşünenler de bulunmaktadır.

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü'nün düzenlediği "Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları" konulu çalıştayda elde edilen sonuçlar, eğitimdeki önemli değişikliklere işaret ediyor. Raporun temel vurgularından biri, 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının çocukların kabiliyetleri ve meslek edinme süreçleri üzerinde büyük engeller oluşturduğudur.

Öneriler ve Değişiklik Talepleri

Raporda, eğitim sistemine ilişkin şu tespitler yer aldı:

DAYATMA ARACI OLMAMALI: Zorunlu eğitim, eğitimi bir hak olmaktan çıkarıp bir dayatma aracı haline getirmektedir.

KALİTEYİ ARTIRMAK GEREKİYOR: Lise ve üniversitelerin, her öğrencinin kolayca mezun olduğu bir anlayıştan kurtulması gerektiği vurgulandı.

MEZUNİYET SİSTEMİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ: Zorunlu eğitim süresinin düşürülmesi, branşlaşmanın erkene çekilmesi ve sınıf geçme yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Mesleki Eğitime Yönlendirme

Raporda ayrıca, ülkemizdeki büyük ara eleman eksikliğine dikkat çekilerek, öğrencilerin mesleki eğitime yönlendirilmesi gerektiği belirtildi. Mesleki eğitimin itibarının artırılması, bu okulların, diğer liselere girmekte zorlanan öğrencilerin tercih ettiği yerler olmaktan çıkarılması gerektiği ifade edildi.

Zorunlu Eğitimin Etkileri

Raporda, zorunlu lise eğitiminin, üniversite eğitimine olan algıyı etkilediği ve üniversite öğrencisi olmanın işsizlikle ilişkilendirildiği kaydedildi. Eğitim sisteminin, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları yetiştirmekte yetersiz kaldığına dikkat çekildi.

Eğitimde Kapsamlı Değişim İhtiyacı

Eğitimde kalıcı değişikliklerin sağlanabilmesi için ilkokuldan üniversiteye kadar olan sürecin bir bütün olarak ele alınması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, eğitim sisteminin kısa süreli menfaatlerden ziyade, uzun vadeli planlarla yeniden yapılandırılması gerektiği ifade edildi.

Bakan Tekin’in Değerlendirmesi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, zorunlu eğitimin uzunluğunun doğru olmayabileceğini belirterek, "Zorunlu eğitimin çok olduğunu, yakında bunun tartışmaya açılacağını tahmin ediyorum" dedi.

Yorumlar
Günün Manşetleri