Uzmanlardan İmamoğlu'na uyarı: Eğer o proje yapılmazsa...

Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin 'Temel Atmama' töreni ile iptal ettiren İmamoğlu'na işin uzmanlarından uyarı geldi. Uzmanlar iptal edilen projeyle ortaya çıkacak olan büyük tehlikeyi böyle açıkladılar...

Bilindiği üzere İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, büyük bir skandala imza atarak Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ni 'Temel Atmama' töreniyle iptal ettiğini açıklamıştı.

Türkiye nüfusunun 24 milyon 465 bin 194'ünün yaşadığı Marmara Bölgesi için çevre uzmanlarından korkutan uyarı geldi. 

ATIK SULAR DOĞRUDAN DENİZE AKIYOR

Türkiye'nin yaklaşık 3'te birinin yaşadığı bölge için tehlikenin sebebi ise 16 milyon nüfusun yaşadığı İstanbul'un ürettiği atık sular. Bu atık suların tamamına yakını Marmara denizine akıyor.

TESİSLER SUYU SÜZEREK YİNE DENİZE BIRAKIYOR

DHA'nın haberine göre, İstanbul'da ise sadece 88 adet atık su arıtma tesisi bulunuyor. Bu tesisler günde 5 milyon 815 bin 910 metreküp su arıtması yapıyor.

Ancak uzmanlar tesislerin tam kapasite ile çalışmadığını, suyun sadece süzülerek Marmara Denizi'ne verildiğini belirtiyorlar. Çevre Mühendisleri Odası'nın raporuna göre İstanbul'da atık suyun sadece yüzde 70'i söz konusu bu süzme işleminden geçiriliyor.

İMAMOĞLU İSRAF DİYEREK VAZGEÇMİŞTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu israf ve gereksiz görse de uzmanlara göre Marmara için biyolojik arıtma tesisi denizlerin kirlenmemesi ve su ihtiyacının karşılanması için tercih değil zorunluluk. Üstelik bir tane tesis bile Marmara'yı kurtarmak için yeterli değil.

ARITMA TESİSLERİNİN ÇALIŞMASI LAZIM

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Meriç Albay, "Marmara Denizi etrafında 23-24 milyon insanın yaşadığı çok büyük bir havza. Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 30'u bu havzada yaşıyor. Buradaki büyükşehirlerin hepsi Marmara Denizi'ni etkiliyor.

Marmara Denizi'ni çok uzun zamanda çok kötü kullanmışız. Fabrikalar atıklarını denize vermişler, evsel atıklar, gemi trafiğini de katmak lazım.

Yıllarca kirletmişiz ve bu etki maalesef hala devam ediyor. Bu etkiyi bir anda bertaraf etmek çok mümkün değil. Hala atıklarımızı kısmen de olsa denize atmaya devam ediyoruz.

Marmara Denizi su kalitesi bakımından çok iyi değil. Özellikle İzmit Körfezi'ne doğru, özellikle Değirmendere'den itibaren su kalitesi göreceli olarak geçmiş yıllara oranla daha düzeldi ama hala kötü. Büyük başarılar olması için zaman geçmesi lazım ve arıtma tesislerinin çok iyi etkin çalışması lazım" ifadelerini kullandı.