İmamoğlu, Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk ekranlarından Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk ekranlarından Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı

5 AYDA NELER YAPTI?

ALTAYLI: Siz çok iddialı bir başkan profili ortaya koyunca beklenti büyük. Diyorlar ki, 'Ekrem Bey geldi de şu ana kadar ne yaptı?' Kimse '5 aya kadar ne yapılır?' deniyor. Başkan ne yaptınız bugüne kadar?

İMAMOĞLU: Birincisi en başta bir idari sistem devrimi yapıyoruz biz. Liyakatiyle bu sürece hizmet eden kişiliklerin, hiç kimse benim ahbabım, çavuşum değil. İdari düzenin değişimiyle ilgili kamu ahlakı, kamu yönetimi düzeninin gerçek manasına kavuştuğu sürecin temellerini atıyoruz. Bütçe disiplinini gerçekleştiriyoruz. Cari açığı çok ciddi anlamda  disipline ediyoruz. Sadece 1.7 milyarlık lüzumsuz kamulaştırma bedellerini bertaraf ettik. Herhangi araziyle ilgili kamulaştırma konusunda ihtiyacı olmaksızın karar almış. Böyle başlanan süreci durdurduk. İsraf ve tasarruf diye iki kalemi önceledik. İsrafın bizi nereye getirdiğini 23 Haziran'da bütün topluma verileriyle açıklayacağız. Halk sunumu yapacağız. 100 bine yakın çocuğumuza halk sütü dağıtıyoruz.

SU ZAMMINI NEDEN YAPTI?

ALTAYLI: Su için indirim yapacağız dediniz. Miktarı AK Parti indirdi. Şimdi suya zam yapacağınız söyleniyor. Suya zam niye yapılıyor? İndirim niye, zam niye?

İMAMOĞLU: Milyonlarca arabaya, posta kutusuna konuldu. Bu nasıl propaganda, çok komik. Biz dedik ki, toplumun suyla ilgili hassasiyeti var, ekmekle olduğu gibi. Biz Türkiye'nin en ucuz halk ekmek dağıtımını yapıyoruz. Zarar etmememize rağmen. Fakiri fukarayı sübvanse ediyoruz. Şu anda toplumun hassas alanlarını desteklemek durumundayız. Şubat, Mart'ta suyun fiyatını dengelemek durumundayız. Arkadaşlarımız yarın İSKİ genel kurulunda tartışılacak. Suyu az ve öz kullanan, ki bunlar dar gelirli aileler indirimden az faydalandılar, çok kullananlar, işyerleri çok indirimden faydalandılar. Şu an İSKİ'nin bütçesinin ciddi bir kısmı enerji. Türkiye'deki elektrik, doğalgaz, yakıt zammı ortada. Hiçbir zammın kaynağı büyükşehir belediyesi olma şansı yok. Konuştuğumuz şey yüzde 20 civarında zam. Bu zam olmadan İSKİ yatırım yapamaz. Türkiye'de zam olmasın biz de yapmayalım. Bugün yapılan su zammı normal bir zamdır. Talep edilen zammın da altında bir oranda yapılmaktadır.

BELEDİYEDEN NEDEN İŞÇİ CIKARDI?

ALTAYLI: Belediye bağlı iştiraklerde çalışanlardan bir kısmının lüzumsuz olduğu hep söylendi. Size oy verenler 'geldi aynı adamlar devam ediyor'. Buna mukabil sizin muhalifiniz, 'geldi bizim adamlarımızı çıkardı'. Kimleri çıkardınız, kaç adam çıkardınız?

İMAMOĞLU: Biz iş olsun diye adam çıkartmaya gelmedik. İBB'de işini layıkıyla yapan herkese alın terine, emeğin karşılığına verme sözümüz var. Yaklaşık 1400 kişi iki seçim arası alınan insan sayısı. Bunun içerisinde 31 Mart'tan bir ay öncesine kadar ki, kısmı var. Yine proje bitimiyle çıkarılan işçi sayısı. Toplamda emekli olan, işinden ayrılan, yaklaşık 3 bin 800 kişinin çıkarıldığını sizinle paylaşıyorum. Bu kadar çıkarttığımız eleman, ya da emekli olan, ya da kendi ayrılan, ya da proje bittiğinden dolayı ayrılan insanın dışında kalan insanlar şimdi orada çalışan insanlar. Biz herşeyi şeffaf paylaşıyoruz. İlanlarımızı büyükşehir belediyesinin sayfasından net görebilirsiniz. İSPARK'a 50 kadın görevlisi aldık. Nasıl aldığımızı gidip sorgulasınlar. Tümüyle şeffaf. Bu yeni insan kaynakları yönetiminin kamuya girişidir. Siyasi tabanlı yönetilmeyen bir süreci yaşıyoruz İstanbul'da.

TEMEL ATMAMA ŞOVUNU NEDEN YAPTI?

ALTAYLI: Diyorlar ki, 'Ekrem Bey sürekli şov yapıyor, PR yapıyor'. Konuşulan örnek de şu 'Bir temel atmama töreni yaptı'. Buna gerek var mıydı? Bu vazgeçmesi doğru mu? Sonuçta arıtma tesisiydi. Niye vazgeçtiniz?

İMAMOĞLU: Özellikle sayın Bakanın bu alan üzerinden eksik ve yanlış bilgiler paylaşması beni üzüyor. Haliç'in en güzel noktasına, Silahtarağa'ya biyolojik arıtma tesisi kurmayı hedeflemişler. 7 firma teklif verdi. Acil ihale yapmamız lazım dendi. Bu çaptaki ihaleleri durdurduk. Sonra yönetim atadık, 'sayın başkan burada biyolojik yatırıma ihtiyacımız yok' dendi. Aynı yönetimde çalışan 3 kişi şu an benimle çalışıyorlar. 'Yapılacak arıtmanın sadece Haliç kıysındaki yeşil alanların sulanmasıyla ilgili kapasiteden bahsettik, neredeyse 10 katı bir biyolojik arıtma tesisi hedefi konuldu. 136 bin metre karelik bir alana'. Haliç'in göbeğine. 30 yıllık ağaçlar var. Siz 400 milyonluk değeri olan araziyi yok edeceksiniz dedim sayın bakana. Temel atmama aslında bir farkındalık yaratma. Sanki ben biyolojik arıtmaya karşıymışım gibi. Sayın Cumhurbaşkanımız yorum yaptı. Ben dedim ki, 'Sayın Cumhurbaşkanım biz sizin diktiğiniz ağaçları kurtardık' dedim. Eyüpsultan ve Kağıthane ilçesini kokudan kurtardık. Bu vadiye inen bütün atıklar şu anda Baltalimanı'ndaki arıtma tesisine ve Yenikapı'ya zaten aktarılıyor. O bölgede 2,5 milyon dahi nüfus artışı olsa mevcut arıtma tesisleri yeterli.

İSTANBUL'UN NE KADARLIK SUYU KALDI?

ALTAYLI: Barajlar meselesi. İstanbul'a yağmur yağmıyordu, dün yağdı Allah tarafından. Melen Barajı'nda inceleme yaptınız. Melen Barajı aktif değil. Sakarya'dan gelmesi gereken su için Sakarya muazzam kirli su dediler. İstanbul'a getirilemez dediler. Melen Barajı'nda sorun olduğu söylendi. Oysa bizim bildiğimiz İstanbul'da 40 yıldır su meselesi kapanmıştı.

İMAMOĞLU: Sayın Cumhurbaşkanımızın da 2040'a kadar İstanbul'un su problemi yok demişti. Sayın Veysel Eroğlu, Melen'in temelini attığında tarihin ve saatini vererek açılış yapacağız demişti. Teknik sorun var. İlave proje geliştirilmiş. Bu proje zaman alacak. İyimser ihtimalle öngörülen süre 3-3,5 yıl. İstanbul 2 yıl üstüste kuraklık yaşarsa ne yazık ki su sıkıntısıyla karşı karşıya kalır. Ne yazık ki 20-25 yıllık s üre içinde Melen Barajı çözülmemiştir. Bu projenin bitirilmesi şarttır. Gövdenin tercih edilen betonarme sistem yerine başka bir sistemin yapılması gerektiği durumu var. DSİ'den hızlı, önemli bir hamle bekliyoruz. Buradan istirham ediyorum, gerek sayın bakana gerekse sayın Cumhurbaşkanına. İnşallah o ilişkiyi kurarız, Melen suyu gelir. Oradan İstanbul'a su basmayla ilgili önerimiz var. O kirlilikle ilgili bilgi bana ulaşmadı. Şu andaki mevcut kapasitesi, İBB'nin mevcut baraj kapasitesi 1 yıl için bir tehdit içermemektedir. Şu anda İstanbul'un su sorunu önümüzdeki bir yıl içinde yoktur.

NEDEN 1826 ARAÇ KİRALADI?

ALTAYLI: Birkaç mail geldi, 'belediyeye 1826 araç kiralanacak' deniyor. İhale ilanı da koymuşlar. Diyorlar ki; hani araç fazlaydı.

İMAMOĞLU: Bir önceki seneye göre 650 araç eksik. Yeni dönemin araç ihalesi.

İSPARK NE DURUMDA?

ALTAYLI: İSPARK, Kadir Topbaş döneminde 'burayı halka açacağız' denilen yapıydı. Sonra baktık ki zarar ediyor. Hakikaten buraya zarar ettirmek imkansıza yakın bir şey. İSPARK'ın durumu ne? Kredi kartı sistemi başladı mı?

İMAMOĞLU: İSPARK'ın haddinden fazla çalışan sayısı olduğunu tespit ettik. Bu üzücü rapor. 3 binlere yakın bir sayı. Ücret skalası da çok yukarıda. Bir otopark çalışanın aldığı ücret neredeyse asgari ücretin iki katına sahip. Denetimsiz bir sisteme sahip. Yol üstleri olmak üzere çok büyük kayıplar var. Ödemeyen, bırakıp giden. Ciddi teknoloji ve kayıt sistemine muhtaç. İştirak üzerinden yürütüldüğü için kanuni eksikliği var. Listeler analiz edildi. Açıklamayı biz yaptık. Kaça indiğini, ne kadarı iptal edildi diye.

ALTAYLI: Yerel siyaset mi, genel siyaset mi?

İMAMOĞLU: 2 saattir İstanbul'u konuşuyorum. Bu kadar asil, kadim şehre hizmet etmek benim asil görevim. Ülke sorunlarıyla ilgilenmeyeceğim anlamına gelmez. Bahsettiğiniz gönüllülük, İstanbul gönüllülüğü, partililik değil.

ALTAYLI: Canan Hanım bundan rahatsız oldu diye iddialar var. Bu kitap rahatsız etmedi mi Canan Hanım'ı.

İMAMOĞLU: Etmiş ama doğru bulmuyorum. Kendisine de söyledim. Ben CHP'nin has bir evladıyım. Canan Hanım bu süreçte partide en üst seviyede uyumla çalıştığım arkadaşımdı. Kampanyayı yöneten arkadaşım kitap yazmış. Kahramanın Yolculuğu demiş. Ben kahraman değilim. Sizin de dikkatinizi çekebilir yarın siz de yazabilirsiniz. Sizin gözünüzle bakışınızı birisi beğenmeyebilir, eleştirebilir. Canan Hanım ya da partili de bu süreci yazabilir. Veya benim oğlum da yazabilir yarın bir gün.

KAFTANCIOĞLU GÖREVDEN ALINACAK MI?

ALTAYLI: Bu seçimin kahramanı Canan Hanım'dır desem, hoşunuza gitmez herhalede

İMAMOĞLU: Bu benim parti içi meselemse oturur konuşuruz.

İNCE KILIÇDAROĞLU OLAYINDA KİMİN YANINDA?

ALTAYLI: Bir CHP'li Cumhurbaşkanı'na gitmiş. Cumhurbaşkanı 'ben seni desteklerim' demiş falan filan.

İMAMOĞLU: Çok başarılı bir döneme imza attık.Bunun mimarı sayın genel başkandır. Son 30 yıldır CHP en başarılı sürecini  yaşıyor. Dönemin ruhu gereği Türkiye'nin birleştirici gücü olmak gibi görevimiz var. Başta genel başkana, örgütteki diğer unsurlara, belediye başkanlarına destek olmak zorundadır. CHP'nin üyesi bile 50 kez düşünüp bir kez konuşacak. Türkiye meselesidir, milli meselesidir. Bu ülkenin kurucu değerlerini savunuyorsak, ki öyleyiz, biz bu ülkeye hizmet etme prensibinden yola çıkarak partimizi sokakta tartıştırmayız.