Bakan Çavuoğlu'ndan Alman Bakan Maas'a Mesut Özil ayarı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fenerbahçe'nin yeni transferi Mesut Özil üzerinden Alman mevkidaşı Heiko Maas'a verdiği ayar gündem oldu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Almanya'da yaşayan Türk toplumu aramızda güçlü bir bağdır. En son aşıyı bulan doktorlarımız da entegrasyon için önemli bir örnektir. Kendileriyle gurur duyuyoruz.

Eğitim alanında bir işbirliği anlaşmasını müzakere ediyoruz. Bunu da bir an önce nihai hale getirmek istiyoruz.

Turizm her iki taraf için de önemli. 2020 yılında aramızdaki işbirliği sayesinde, özellikle güvenli turizm konusunda vardığımız mutabakat her ülkeye örnek olmaya başladı. Bugün turizmi konuşmak erken olabilir ama şimdiden sezona hazırlanmak herkes için önemli.

Bugün Maas ve heyetlerimizle Türkiye-AB ilişkilerini de enine boyuna değerlendirdik. Aralık zirvesinden çıkan sonucu olumlu bir sinyal olarak gördüğümüz için biz de olumlu adımlar atmaya karar verdik. Avrupa'dan da karşılıklı olarak olumlu adımların gelmesiyle birlikte daha pozitif bir atmosferin içindeyiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Charles Michel ve SAyın Von der Leyen ile temaslarıyla birlikte daha iyi bir diyalog var. Perşembe ve Cuma, Brüksel'de çok önemli görüşmeler gerçekleştireceğiz.

Somut sonuçların da gelmesi lazım. Bugün müzakerelerle ilgili yeni fasıllar hemen açılabilir desek doğru olmaz. Ama vize serbestisi hayata geçebilir, bu bir sözdür. 18 Mart müzakeresinin 5. yılı olacak. Bunun günün sorunlarına ilişkin güncellenmesi olabilir. Terörle mücadelede, kaçak göçle mücadelede daha somut adımlar atabiliriz.

Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmeler 25 Ocak'ta başlayacak. Yunanistan Dışişleri Bakanı lie bir araya gelmeye hazırız.

Bugünkü görüşmelerimizde, Suriye'deki gelişmelerle ilglil bilgi verdim. Libya'daki sürecin başarıyla tamamlanmasını arzu ediyoruz. BM öncülüğündeki sürecin desteklemeye devam edeceğiz. Karabağ konusunda önemli bir fırsat var. Biz Türkiye ve Azerbaycan olarak Ermenistan ateşkes konusunda samimi olursa, kalıcı adımlar atabiliriz.

Filistin-İsrail meselesini de kendi aramızda konuştuk. Almanya'nın da bu konuda girişimleri oldu. Diğer taraftan NATO gündemimizdeydi. NATO'nun yeni gelişmeler ve sınamalara karşı kendisini reforma tabi tutma gündemi var. NAATO içindeki işbirliğimizi de güçlendireceğiz.

Birçok konuyu gayet samimi ve pozitif bir ortamda gerçekleştirdik. AB ülkelerinin de bu pozitif gündemi zehirleyecek adımlardan kaçınmasını istiyorum.

Maas'ın açıklamalarından satır başları:

Aslında çok kısa süre içinde karar verdiğimiz bir seyahatti. Son dönemde çok fazla olumlu sinyal olduğu için bu seyahati gerçekleştirmek istedik. Sık sık bir araya geliyoruz. Şahsen burada olmaktan mutlu oldum.

Elbette, son yılın geçtiğimiz yılın Türkiye ile AB arasındaki olaylar bazı izler bıraktı. Doğu Akdeniz konusunda zor gündemlerimiz oldu. Bu tür olayları artık yaşamak istemiyoruz. Bu ilerlemeye eşlik etmek bizim için önemli. Dönem başkanlığımız sırasında da Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu olması için çaba harcadık. Portekiz'in dönem başkanlığında da destek vermeye devam edeceğiz.

Türkiye ile AB ilişkilerinin derinleşmesini arzu ediyorum. Şimdi önemli olan husus ise geçtiğimiz yılın zor tartışmalarını geride bırakıp, bu senenin başında istikşafi görüşmelerin başlatılmasını yeniden istemenizden çok memnun olduk. Bu adımı herkes son derece olumlu karşıladı.

Aynı zamanda Barbaros gemisinin Kıbrıs açıklarından çekilmesi de olumlu bir sinyal olarak destekleniyor.

Kolay bir yol olmayacağını biliyorum ancak her iki tarafın da bu görüşmeleri somut bir şekilde sürdürmesi olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum.

Doğu Akdeniz konusunda olumlu bir gündem oluşturmanın önemli olacağını düşünüyoruz. Hep geriye bakıldı, artık ileri bakmalıyız. Türkiye'nin çok sayıda mülteciyi kabul ederek çok önemli bir başarı sağladığını düşünüyoruz.

Yine ikili konularımız var bizi meşgul eden. Korona pandemisi konusunda birlikte hareket etmek istiyoruz.

Bazı hukuki vakalarla ilgili konuştuk. Bazı yurtdışı yasakları var kişilerle ilgili. Bu konuda görüşmelerimizi sürdürmek istiyoruz.

Geçen yıl yapılan bazı tartışmaları da geride bırakmak istiyoruz. Çok önem atfettiğimiz için ikili ilişkilerimizi kalıcı olarak ileriye dönük bir gelişme yönünde ilerletmek için çaba harcamak istiyoruz.

SORU-CEVAP

(Yunanistan'la istikşafi görüşmeler ve Brüksel ziyareti)

Çavuşoğlu: Yunanistan'ın NATO bünyesinde kurulan mekanizma toplantılarına tekrar katılmaya başlamasından memnuniyet duyuyorum. Türkiye olarak biz tüm toplantılara katıldık.

İstikşafi görüşmeler 25 Ocak'ta başlıyor. Bakan Yardımcımız Sedat Önal öncülüğünde bir heyet bu toplantıya katılacak. 60 toplantıda ne görüştüysek, 61. toplantıda da onları görüşeceğiz. Yunanistan hangi sebeple sadece Doğu Akdeniz'i burada görüşecek dedi bilmiyorum ama bu doğruysa faydalı bir yaklaşım değil. Yunanistan'la Türkiye arasında gerginliğe yol açan birçok konu var.

Ege var, hava sahası var, deniz yetki alanları var. İçerisinden bir tane seçip de bunla ilgili görüşeceğiz demek doğru değil. Tüm bu konuları Yunanistan'la açıkça konuşmaya hazırız kendisine güvenen bir ülke olarak. Bunları nasıl çözeceğimize birlikte karar vermemiz lazım.

Önümüzdeki hafta Sayın Borrell ile görüşeceğiz. Göç mutabakatının yenilenmesi ile ilgili önerilerimizi değerlendireceğiz. Doğu Akdeniz Konferansı'yla ilgili somut önerilerimize bir cevap gelmedi, bunları da ele alacağız.

Diğer taraftan Michel ve Von der Leyen ile de ikili ilişkilerimizi ele alacağız. Brüksel'e gitmişken, ev sahibi ülkenin dışişleri bakanı ve NATO Genel Sekreteri'yle birer görüşme yapacağım. Tüm görüşmelerin amacı bu kurumlarla ilişkilerin geliştirilmesi olacak.

(Yunanistan Başpiskoposu'nun İslam'a yönelik sözleri)

Maas: Ben ne patriği tanıyorum, ne sözlerin duydum. Bu nedenle somut bir yorum yapamam. Fakat İslam düşmanlığı Almanya'da somut bir olgu. Alman hükümeti olarak bu konuda çok ciddi bir şekilde önlem alıyoruz. Bize göre din özgürlüğü çok önemli. İnsanların dinlerini istedikleri şekilde icra edebilmelerini savunuyoruz.

(Rus muhalif Navalnıy'ın tutuklanması)

Maas: Navalnıy kendi iradesiyle Rusya'ya geri döndü. Çünkü orası vatanı. Siyasi olarak da vatanı. Oraya varır varmaz tutuklanmış olması bizim açımızdan anlaşılabilir bir husus değil. Rusya kendi sorumlulukları açısından hukuk devleti ilkesine bağlı ve bu ilkeler de uygulanmak zorunda. Bu bizim için Sayın Navalnıy'nin hemen serbest bırakılması anlamına gelir.

(AB'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımları)

Maas: Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkiler konusunda, son haftalardaki gelişmelerin sürdürülmesi gerektiğini ifade ettim. Geleceğe bakmamız gerektiğini söyledim. Mülteciler, pandemi gibi birçok konuyu ele aldık. Tüm konularda yapıcı olmamamız gerektiğini düşünüyorum.

Çavuşoğlu: Türkiye olarak gerek AB gerek Yunanistan'la başlattığımı temasları yaptırımlardan korktuğumuz için başlatmadık. Yunanistan'la görüşmeler konusunda en başından bu yana önkoşulsuz şekilde görüşmeye hazır olduğumuzu söyledik. Yunanistan ise bazı ön koşullar koyuyordu. Önümüzdeki süreçte de bu olumlu havayı devam ettirmek istiyoruz. Ancak Yunanistan provokasyonlarına devam ediyor. Silahtan arındırılmış adaların statüsünü ihlal ediyor. NAVTEX ilan ediyor, orada hiçbir şey yapmıyor. Bunların sebebi provokasyon. Biz yaptırımdan korkacak bir ülke değiliz. AB'nin de bu arzuda olmadığını biliyoruz. İnanıyoruz ki karşılıklı olumlu adımlarla bu süreç devam eder.

Bu Yunan Başpiskopos da İslam'ın bir din olmadığını söylüyor. Biz bu popülist İslam düşmanlığını siyasetçilerde görmüştük ama ilk kez bir din adamında görüyoruz. Hayret ettik gerçekten.

(Vize serbestisi)

Maas: Geçen sene AB içinde Kıbrıs veya Yunanistan konusunda sürekli Doğu Akdeniz konuşuldu. Bu ileriye dönük olumlu gündem oluşturma fırsatı olmamıştı. O nedenle bu ikili konularda bir ilerleme sağlayabileceğimizi düşünüyorum.

(Türkiye'de bulunan Alman vatandaşı Gönül Örs'ün tutukluluğu)

Maas: Ankara'da iç politika konularına değinmemem gerektiğini gördüm. Bahsettiğiniz vakayla ilgili, ilgililerin menfaati açısından da bunu kamuya açık şekilde konuşmak istemiyorum. Doğrudan yetkililerle konuşmak daha doğru olacaktır.

(Mesut Özil'in Fenerbahçe'ye transferi)

Maas: Bu aşı konusundan daha da hassas bir konu. Ben biliyorum ki, Türkiye'deki insanlar çok duygusal taraftarlar. Mesut Özil gerçekten Alman futbolu ve milli takımı açısından çok büyük başarılara imza attı. Türkiye'de oynadığı zaman başarılı olmasını arzu ediyorum. İstanbul'da mutlu olmasını ümit ediyorum. Fenerbahçe formasıyla çocukluk fotoğrafları olduğunu söyledi bana Mevlüt, ona en güzel dileklerimi yolluyorum.

Çavuşoğlu: Mesut Özil gibi dünya starının Türkiye'ye gelmesi hepimizi heyecanlandırdı. Mesut, Alman futbol takımına da büyük katkılar sağladı. Ben de doğuştan Fenerbahçeliyim. Şimdi Antalyaspor ve Alanyasporumuz var, önceliğimiz var. Ancak çocukluğumuzun takımı Fenerbahçedir. Türkiye'de önemli katkılar sağlayacaktır. Umarım yine Cumhurbaşkanımızla görüşmesine de itiraz etmezsiniz Heiko?