Boğaziçi Üniversitesi aşı için tarih verdi! 2 yıldan uzun sürecek

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören koronavirüs aşısına ilişkin yapılan çalışmalara dair yaptığı açıklamasında, ''En iyi ihtimalle Eylül 2021'de aşı adayının hazır olduğu Faz-3'e gelmiş oluruz" dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüs ile mücadele için aşı çalışmaları başlatıldı. Türk araştırmacılardan aşı çalışmalarına ilişkin önemli bir açıklama geldi.

2 YILDAN FAZLA SÜREYE İŞARET ETTİ

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören, "Projede ikinci ayın sonunda planladığımız şeyleri 1 ayda yapmış olduk. Yakında da hücre ve hayvan deneylerine başlıyoruz. Haziran başında hayvan deneylerine başlamak istiyoruz. En iyi ihtimalle Eylül 2021'de aşı adayının hazır olduğu Faz-3'e gelmiş oluruz" dedi. 

'ÇALIŞACAĞINA YÜZDE 80-90 EMİNİM'

Prof. Özören, "Boğaziçi Üniversitesindeki protein mikrokürecik teknolojisi bize ait ve daha önce hayvan deneylerinde başarılı olduğunu gördük. Bu yönden elimizin çok güçlü olduğunu düşünüyorum. Çalışacağına yüzde 80-90 eminim" diye konuştu.

'AŞI ÜRETMEK ÇOK KOLAY DEĞİL'

Prof. Özören, Almanya ve İngiltere'deki aşı çalışmaları ile ilgili olarak ise "Doğal olarak ülkeler kendi vatandaşları için aşı üretecek. Bütün dünya nüfusu için aşı üretmek çok kolay değil. Çoğunlukla da soğuk zincirle taşınması bekleniyor klasik teknolojilerde. Oysa bizim geliştirdiğimiz mikrokürecik sisteminde aşı oda sıcaklığında da bozulmadan taşınabiliyor" açıklamasını yaptı.