Orhan Gencebay isyan etti: 'Bu korkunç bir şey!'

Orhan Gencebay katıldığı bir programda sanat dünyasının içinde olduğu durumu değerlendirerek: 'Böyle olursa yeni sanatçılar da hiç çıkmayacak' dedi.

Telif Hakları Sempozyumu’na katılan ve sempozyumda bol bol not tutan ünlü sanatçı Orhan Gencebay, telif haklarının gereği gibi alınmadığı için Türkiye’de albüm üretiminin durma noktasında olduğuna dikkat çekti.

Gencebay “Böyle olursa yeni sanatçılar da hiç çıkmayacak. Sadece tarihi olarak kalırız, değerlerimizi müzede görebiliriz gibi buraya doğru gidiyor. Biz bu üretimle en sonda iki ülkeden gelen biriyiz.” dedi. 

BOL BOL NOT ALDI

Sempozyuma katılan Orhan Gencebay’ın özellikle  Prof. Dr. Khan’ın internet ortamındaki telif hakkı uygulamalarındaki gelişmeleri anlattığı sunumda bol bol not alması dikkat çekti.  Etkinliğin ardından Demirören Haber Ajansı’na(DHA)  konuşan Orhan Gencebay, telif haklarının önemine değindi.

MİLLİ DEĞERLERİMİZİ KORUMALIYIZ

Avrupa Birliği ülkelerinin telef hakları ile ilgili 1709 yılından itibaren çalıştığına dikkat çeken Gencebay, “310 yıldır bu konuyu daha iyi biliyorlar. Biz ise 30 yıldan itibaren diyebiliriz. Biz şu anda AB müktesabatına uyumlu olmalıyız. Çalışıyoruz ama tam anlamıyla değil. Çünkü AB dediğim gibi 310 yıldır biz 30 yıldır çalışıyoruz. Hakların yerine getirilmesiyle ilgili hazır olan uygulamalar var.Onları buraya almalıyız. Bunu yaptığımız zaman çok iyi olacak. Bunu kısmen yapıyoruz,  tam yapamıyoruz. Bu birinci derecede çok önemli bir haktır. Müzik alanında yerli ve milli değerlerimizi koruyamazsak Atamızın dediği gibi çok zorda kalabiliriz. Telifi almanın çok büyük önemi var. Telif hakları olağanüstü bir konudur.Şu anda gereği gibi tanınmıyor üzülüyoruz, Yasamız var bizim fakat o yasanın çok daha iyi olması lazım. AB müktesebatına daha uyumlu olması bizim lehimizedir. Benim derdim bu. Sanatçıyı yaşat ki sanat yaşasın” dedi.

BÖYLE GİDERSE YENİ SANATÇILAR ÇIKMAYACAK

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 200 ila 300 albümün yapıldığına dikkat çeken Gencebay, “Şu anda sanatımız olağanüstü zarardadır, zordadır. Türk yerli ve milli sanatımız son derece zordadır. Üretim durma safhasındadır. Geçen yıl yapılan albüm adedi 200-300 tanedir. Dünyada 300 bin tanedir. Biz bu üretimle en sonda iki ülkeden gelen biriyiz. Yani üretim durmuştur. Durma nedeni maddi ve manevi hakların alınamamasıdır. Bu haklar gereği gibi alınmadığı için üretim durma safhasındadır. Böyle olursa yeni sanatçılar da hiç çıkmayacak ve asimilasyona gidiyoruz zaten. Kendi değerlerimizi bir gün bulamayabiliriz. Sadece tarihi olarak kalırız müzede görebiliriz gibi buraya doğru gidiyor. Korkunç bir şey bu. Buna engel olmamız lazım. Engel kim olacak bilenler söyleyecek devletimiz de buna engel olacak. Biz devletimize son derece saygılıyız. Devletimizden bunları bekliyoruz” diye konuştu.