Uzmandan açıklama! Koronavirüsü hafif geçirenlerdeki belirtiler neler?

Çin'de ortaya çıkıp dünyaya hızla yayılmaya devam eden koronavirüsü ile ilgili bilinmeyen bir gerçek daha ortaya çıktı. Koronavirüsü hafif geçirenlerdeki belirtiler bakın neymiş..

Dünyadaki son durumda göre 2 milyonu aşkın vaka ve 150 binin üzerinde ölü sayısı var. Hastalığı farkında olmadan ya da hafif belirtilerle geçirenlerin sayısının da hayli fazla olduğu söyleniyor. 'Koronavirüsü hafif geçirdiğimizi nasıl anlarız?' sorusunu uzmanlar yanıtladı.. Koronavirüsü hafif atlatanların en önemli belirtisi halsizlik ve sırt ağrısı...

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, korona virüsü farkında olmadan ya da hafif geçirenlerdeki belirtileri açıkladı. Sönmezoğlu, hastalığı belirtisiz geçirenlerde halsizlik ve sırt ağrısı olduğunu söyledi. Sönmezoğlu, bu konuda merak edilenleri anlattı.

"Belirtisiz geçirenler antikor geliştirip bağışıklık oluyor'' 

Sönmezoğlu "Kovid-19'u toplumda en yoğun 20-49 yaş grubu geçiriyor. Ancak bu grubun sadece yüzde 15-20'sinde hastaneye başvuracak şiddette belirtiler oluyor. Hastalığı hafif belirtiler veya tamamen belirtisiz geçirenlerde bir hafta sonra antikor çıkmaya başlıyor ve 2 hafta sonra tespit edilebiliyor. Belirtisiz geçirenler, evinde pozitif çıkan bir hasta olduğu zaman yapılan taramalarda tespit ediliyor. Bu hastalarda antikor gelişip bağışıklık oluyor." dedi.

"Hastalığı hafif geçirenlerde halsizlik ve sırt ağrısı görülüyor''

Hastalığı belirtisiz geçirenlerde halsizlik ve sırt ağrısı olduğunu belirten Sönmezoğlu, "Bununla birlikte daha az olmakla birlikte, öksürük ve üşüme, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler yaşanabiliyor." ifadelerini kullandı.Sönmezoğlu, ayrıca koronavirüsü hafif geçirenlerin organlarında hiç hasar kalmadığını da belirtti.

Koronavirüs olanlar tekrar hasta olur mu?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Kovid-19'u bir kez atlatan tekrar geçirebilir mi?" sorusuyla ilgili de, "Bu soruya yanıt olarak teorik bilgilerimize dayanarak, "evet geçirebilir" diyoruz. 31 Aralık 2019'dan 15 Nisan 2020 tarihine kadar dünyada görülen 2 milyona yakın vakayla ilgili bilgilere baktığımızda; hastaların iyileştikten sonra yüzde 30 kadarında antikor tespit edilmiş. Ancak bu antikorların düşük düzeyde olduğu görülüyor. Düşük düzey antikorun ne kadar virüsü yok edebilecek güce sahip olduğunu açıkçası bilmiyoruz. Dolayısıyla bir kez geçirebilen tekrar geçirebilir düşüncesiyle hareket edilmeli ve salgın pandemi sınırında devam ettiği sürece sosyal mesafeye çok dikkat edilerek, diğer korunma önlemlerine de sıkı sıkıya uyulmalı. Şu anki bilgilerimiz teorik ve bir 6 ay daha hastalığın izlenmesi gerekiyor." dedi.