Suriyeliler 'güvenli bölge' hakkında ne düşünüyorlar?
Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin gönderilebileceği bir 'güvenli bölge' kurmak, Barış Pınarı Harekâtı'nın en önemli hedeflerinden biri. Barış Pınarı Harekatı’nın en önemli hedeflerinden biri de oluşturacağı güvenli bölgeye Suriyeli göçmenleri yerleştirmekti. Peki Suriyeli göçmenler bu duruma nasıl bakıyor?
Barış Pınarı Harekatı’nın en önemli hedeflerinden biri de oluşturacağı güvenli bölgeye Suriyeli göçmenleri yerleştirmekti.
Peki Suriyeli göçmenler bu duruma nasıl bakıyor?
BBC News’in Kilis’te ve Akçakale’de Suriyelilerle yaptığı röportajda bazıları gitmek istediğini belirtirken bazıları bu durumun ancak kendi yaşadıkları kentlerin Türkiye denetimine geçtiğinde mümkün olabileceğini söylüyorlar.
Sınırda bulunan kentimiz Kilis, Suriyeli göçmenlerin Türkiye’de en yoğun bulunduğu il… Buradaki insanların tamamı Barış Pınarı Harekatını destekliyorlar.
"Güvenli bölge kurulursa, oradaki alanlara gider misiniz?" sorusuna her biri farklı cevap veriyor.
Gitmek istemeyenlerden birisi dükkanın adını ‘Turkey’ koyan işletmeci Suriyeli göçmen Zekeriya Samo “Aile var, iş var, ekmek var. Hiç kimse bizi kabul etmedi, Allah razı olsun Tayyip Erdoğan kabul etti... Burada hem memnunum, hem rahatım." Diyerek cevaplıyor.
'Güvenli bölge Türkiye'nin kontrolüne olmalı, çadır bile kursalar döneriz'
Tel Abyad'da, Suriye Milli Ordusu oluşumu içinde yer alan, muhalif Rakka Askeri Meclisi üyesi Mustafa El Nasır'la yapılan röportajda kendisine yöneltilen aynı soruya "Tabii ki, bugün orada güvenli bölge olursa ve oraya evler yapılırsa, bütün Suriyeliler geri dönerler. Kesinlikle herkes toprağına, yetiştiği yere ve evine, ne olursa olsun sonunda geri dönecek. Suriyeliler güvenli bölge istiyor." Cevabını veriyor.
Peki Suriyeli kadınlar ne istiyor?
Yaklaşık altı aydır Türkiye’ye sığındıklarını belirten Akçakale’deki iki Suriyeli kadına yöneltilen aynı soruya onlar şu cevabı veriyor.
Döneriz, evlerimiz orada, ablam da orada. Tel Abyad'a ve Resulyan'a dönerim, Rakka'ya dönmem. Rakka'ya gidemeyiz. Rakka'nın da alınmasını istiyoruz. Rakka'da ailelerimiz var. Rejimin olduğu yerde yaşamakta zorlanıyorlar.
"Şu an Rakka'ya dönersek rejim beni kesin tutuklar çünkü Tel Abyadlıyız ve ÖSO'yu destekliyoruz. Biz muhalifiz ve rejimi istemiyoruz." Cevabını veriyorlar.