Sigara dumanı korovirüs bulaş oranını artırıyor!

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sigara içme yasağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemde yeniden artışa geçen koronavirüs salgınına karşı sıkı tedbirler alınmaya başladı.

Bunların başında cadde, sokak, meydan ve duraklarda sigara içme yasağı geliyor.

Tütün ve tütün ürünleri kullananların, soludukları havayı normalden farklı olarak dışarı üflemeleri nedeniyle daha uzağa yayılan virüs ve partiküllerin koronavirüs bulaşı riskini artırdığı bildirildi.

SİGARA KULLANIMI TEDAVİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sigara içme yasağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bilimsel çalışmalarla, başta sigara olmak üzere tütün ürünü kullanımının birçok hastalık gelişiminde etkili olduğunu, tedaviyi olumsuz etkilediğinin ortaya konulduğunu vurgulayan İlhan, "Sigara içmenin pek çok sağlık sorununa neden olduğu, bugün tıp dünyası tarafından kanıta dayalı olarak ortaya konmuş bir durum." dedi.

RİSKİ ARTIRAN DURUMLAR

İlhan, koronavirüsle mücadele sürecinde birçok tedbir kararının hayata geçirildiğini, 11 Kasım'da İçişleri Bakanlığı tarafından tüm valiliklere gönderilen "Koronavirüs Tedbirleri" konulu ek genelgeyle vatandaşların yoğun bulunduğu cadde ve sokaklar, meydanlar ve toplu taşıma araçlarının duraklarında sigara içmenin yasaklandığını hatırlattı.

Bu yasakla koronavirüs bulaşı riskinin azaltılmasının hedeflendiğini dile getiren İlhan, şunları kaydetti:

"Bu tür yerlerde sigara gibi ürünler içilirken, içen kişi maskesini çıkardığı için kendisine virüs bulaşma riskini artırıyor. Bunun yanı sıra kişi koronavirüs pozitifse doğrudan çevresindekilere virüs bulaşmasına ve hastalığın yayılmasına neden oluyor. Çevredeki kişiler de maske takmamış ise olası risk daha da artıyor.