Korona aşısının mucidi normale dönüşün tarihini verdi!
Pfizer/BionTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının mucidi Türk Prof. Dr. Uğur Şahin A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Türkiye'de de üretim alanı açmayı planlıyoruz" dedi.
Pfizer/BionTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının mucidi Türk Prof. Dr. Uğur Şahin A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Türkiye'de de üretim alanı açmayı planlıyoruz" dedi.
Uğur Şahin açıklamasına şöyle devam etti: Türkiye'nin ilk aşamada 550 bin aşı gönderilecek. 2021 yılının başında aşıları göndermeyi planlıyoruz. 4,5 milyon dozu mart ayının sunna kadar yollamayı hedefliyoruz. Çok mutluyuz aşımızı Türkiye'de göndermekten dolayı sevinçliyiz.
AŞININ YAN ETKİLERİ
Aşının yan etkileriyle ilgili bilgiler veren Uğur Şahin, "Baş ağrısı ateş yorgunluk hissi.. Bunlar zaten birçok aşıda tipik yan etkiler.. " dedi.
Prof. Dr. Uğur Şahin açıklamasında şunları kaydetti:
Aşımız için 4 ayrı güvenlik değeri var. Önemli olan şu: Aşıların güvenlikle ilgili etkiler ilk 2 ayda etkisini gösterir. Sürpriz beklemiyoruz. Ancak veri toplamaya devam edeceğiz. İlaç geliştirme güvenlik işleri bu şekilde yürüyor. Farklı bir endişe beklemiyoruz.
İşte Prof. Dr. Uğur Şahin'in A Haber ekranlarında canlı yayında yaptığı açıklamadan öne çıkan notlar
AŞI NE KADAR SÜRE KORUYACAK?
Aşımızın 4 ay koruyuculuğu var. 2 yıl içerisinde tüm verileri toplayacağız. Aşıların ilk 2 ay içerisinde genel verileri belli olur. Bizim verilerimizde de bir değişiklik olacağını beklemiyoruz. Herhangi bir endişemiz yok.
ESKİ HAYATIMIZA NE ZAMAN DÖNECEĞİZ?
Bu kış tüm insanlık için çok zor olacak. Özellikle yaşlılarımız ve sağlık çalışanlarının aşıyı alması gerekiyor. Farklı şirketlerin ürettiği aşılarda var. Önümüzdeki yılın yaz aylarının sonunda büyük ölçüde aşılama tamamlanırsa 2021'in sonunda yavaş yavaş normal bir yaz ve kış yaşayacağız.
NEDEN mRNA TEKNOLOJİSİ?
mRNA teknolojisi üzerinde 20 yıldır çalışıyoruz. Bunun en büyük avantajı 2-3 hafta içerisinde aşıyı üretim seviyesine getirebiliyoruz. Bilimsel açıdan bu teknoloji bir mihenk taşı. Aşılar kısa süre içerisinde güvenli olarak geliştirilebiliyor. Bu sayede önümüzdeki yıl 1 milyar dozdan fazla aşıyı dünyaya dağıtabileceğiz.
mRNA TEKNOLOJİ KANSERE UMUT OLUR MU?
mRNA aşılarının ve terapilerinin kanser hücrelerini öldürebileceğine inanıyoruz ve büyük ilerlemeler kaydettik. 2-3 yıl içerisinde verilerin sonuçlarını almayı bekliyoruz. Bu teknoloji gerçekten çığır açan bir teknoloji, kanser tedavisi için sonuçlardan umutluyum.
AŞI KARŞITLIĞI
Aşı karşıtı insanlara odaklanmayı bırakıp, aşıya ihtiyacı olan insanlara ulaşmalıyız. Şu anda tek odaklanmamız gerek şey aşıya ihtiyacı olan insanlara aşıyı ulaştırmak. Veriler orta ve uzun vadede elimize ulaşacak. Bazen inanmak istemeyenleri görmezden gelmek daha iyi olabilir.
VİRÜSLERDEKİ MUTASYON
Virüslerde mutasyon oldukça virüsün kendi kendini yok edeceğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Uğur Şahin şu yanıtı verdi: İnsanların endişe edeceği bir konu olarak görmüyorum. Bu her zaman olan bir şey. Kimsenin endişe duymasına gerek yok.
VİRÜSÜN BULAŞICILIĞININ ARTMASI
En önemlisi bizim disipline ihtiyacımız var. İnsanların kendisini koruması lazım. Disiplinli bir şekilde hareket edersek başkalarını da riske atmayız. En önemli şey sosyal mesafe. Maske takmanız durumunda, insanlarla bir araya gelmekten kaçınmanız durumunda zaten kontrolü sağlayabiliriz. Virüsün bulaşıcılığı hızlanıyorsa daha dikkatli olmamız lazım. Aşı mutasyona karşı da işe yarayacak. Şimdiden başlarsak bu süreç 9 ay alacak ve normal yaşama dönebileceğiz. Yüzde 75-80 aşılamaya ulaşınca normal hayatımıza dönebileceğiz.