İmamoğlu bakın nasıl bir projeyi iptal etmiş

Ekrem İmamoğlu'nun 'Gerek yok' diyerek törenle iptal ettiği Biyolojik Arıtma Tesisi'nin İstanbul için nasıl bir öneme sahip olduğunu işin uzmanları anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da var olan 2 tesisin yeterli olduğunu belirtip "Bu tesise ihtiyaç yok" diyerek Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesinin iptal edildiğini duyurdu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar sosyal medya hesabından İmamoğlu'nun 'Gereksiz' olarak nitelendirdiği projenin aslında hayati bir proje olduğunu 13 maddelik bir manifesto ile açıkladı. 

Mehmet Emin Birpınar'ın paylaşımları şöyle:

SİNGAPUR VE ABD ÖRNEKLERİ

Dünyanın, atıksuyu evde dahi kullanılabilecek seviyeye getirebilecek en ileri teknolojisi olan membran teknolojisiyle yapılacak tesis -Türkiye’nin ilk -Avrupa’nın en büyük kapasiteli membran tesisi olacaktı. Yani Tesiste, atıksuyu içilebilir seviyeye getirme teknolojisi var. 


İmamoğlu'nun İstanbul için ‘ihtiyaç yok’ dediği arıtma tesisine sahip Singapur’da bu tesiste arıtılan suya mineral takviyesi yapılarak marketlerde içme suyu olarak satılıyor. ABD, tesisten arıtılan suyu, yeraltına pompalayarak, yeraltı su seviyesini korumada kullanıyor.

İSTANBULLULARA BÜYÜK HAKSIZLIK

Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan, Kentsel dönüşüm sürecine giren, Altyapı ihtiyacı her gün büyüyen, İstanbul için "ihtiyaç yok" demek, İstanbullulara büyük haksızlıktır. Kaldı ki, imamoğlu'nun seçim vaatlerinde İleri Teknoloji Arıtma Tesisi vardı!

TESİSİN TAMAMI YERALTINDA OLACAKTI

İptal edilen tesisin arıtma kapasitesi; 435.000 m3/ gün ve membran teknolojisi ile yapılacaktı. Yani tesisin tamamı yeraltında yapılacak, Üzeri halka açık yeşil alan ve park olacaktı. İthal değil, İTÜ MEMTEK ile yerli ve milli teknoloji kullanılarak yapılacaktı.

Bu tesisten elde edilecek arıtma suyu doğrudan deşarj edilmeyip, Kağıthane Deresi ve çevresindeki alanların peyzaj sulaması da bu tesisten çıkan su ile yapılacaktı. İçme suyu şebekesinden bu kadar büyük alanın peyzaj sulaması yapılması şehir için büyük israf...

ÇOK CİDDİ BİR TASARRUFUN ÖNÜ KESLDİ

Şu anda; - Fatih, - Eyüpsultan - Alibeyköy gibi Haliç’in sol sahilinin tamamını kapsayan havzanın tamamında, günlük 1 milyon  m3 atık suyun tamamı, Yenikapı ön arıtmadan geçerek Marmara denizine deşarj ediliyor.

İptal edilen tesis ile Yeni Havalimanı, Esenler Askeri Bölgedeki rezerv alanı yapılacaktı. Böylece kentsel dönüşümden dolayı Arnavutköy bölgelerinden artarak gelecek atıksu yükü Yenikapı’ya kadar çok uzun bir mesafede taşınmamış olacak, sonuçta ciddi bir tasarruf sağlanacaktı.

Tesisin konumu için; gelecek şehir planlarına göre yapılan projeksiyonlar -Topoğrafik ölçümler -Havza zorunluluğundan dolayı burası seçilmiştir. İddia edildiği gibi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden tesis için uygun ya da gerekli değil açıklaması yapılmamıştır.

Halen İSKİ Yönetim Kurulu Üyesi olan ve İTÜ’den Prof. Dr. İzzet Öztürk, söz konusu tesis ile ilgili;  Tesisin bölge için gerekli olduğu, - Ancak kaynak sıkıntısı varsa etap etap inşa edilebileceği ya da bir müddet erteleneceği yönünde görüş vermiştir.

İstanbul'da İleri Teknoloji Atıksu Arıtmaya 'ihtiyaç yok' diyen öğretim üyesini yakında İSKİ Yönetim Kurulu’nda görürsek şaşırmayacağız. Sonuç olarak, bu teknolojiyi İstanbul gibi bir şehir için ‘ihtiyaç yok’ diye iptal etmek ne akla ne de vicdana sığar.