İBB'nin hizmet oyunu deşifre oldu

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Riva deresindeki kirlilik konusunda DSİ ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü sorumlu tutan CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na sosyal medya hesabından yayımladığı raporlarla birlikte yanıt verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "25 yıldır çözülemeyen İstanbul'un sorunlarını çözüyoruz" şeklinde yaptığı açıklamalara sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Yapılanın emek hırsızlığı olduğunu ve buna izin verilemeyeceğini söyleyen Birpınar, yapılan hizmetleri madde madde belgeleri ile birlikte paylaştı. 

İşte Bakan Yardımcısı Birpınar'ın gerçekleri gün yüzüne çıkaran açıklamaları:

EMEK HIRSIZLIĞINA GEREK YOK

Birpınar, "25 yıldır çözülemeyen İstanbul'un sorunlarını çözüyoruz" "Biz geldik çözüyoruz" ifadeleri gerçek değil işte rakamlarla; İSKİ yıllardır yağmur suyu ve atıksularla ilgili ne yaptı? Emek hırsızlığına gerek yok" dedi.

AK PARTİ DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İSKİ tarafından; 16 Milyon Nüfusun temiz ve güvenli suya erişmesi, Atıksu arıtımı için Biyolojik ve İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerinin inşa edilmesi, Haliç'in temizlenmesi, Dere ıslahları, gibi sayısız HİZMETLERDEN birisi de eskiyen altyapının yenilenmesi oldu. Çok önceleri karışık olarak dizayn edilip işletilen Atıksu-Yağmursuyu şebekeleri, özellikle de 1994 sonrasında AYRIK SİSTEME geçmeye başladı İstanbul'da.. Gerek sistemlerin eskimesi gerekse de değişen yağış rejimine uyumlu hale getirmek üzere bu çalışmalar yapıldı.

25 YILDA İSTANBUL'UN ALTYAPISI YENİLENDİ

25 Yılda yapılan DEV Yatırımlarla İstanbul'un altyapısı yenilendi. 2019 Mart itibariyle yapımı tamamlanan Atıksu Toplama Altyapısı (Kanalizasyon Şebekesi+Tünel+Kolektör) uzunluğu 17.500 KM'yi aştı. Bu değer ülkemizin EN Doğusu ile EN Batısı arasındaki mesafesinin 10 KATI..

Yine iklim değişikliği dolayısı ile oluşan aşırı yağışların olumsuz etkilerini önlemek için Hizmete Alınan Yağmur Suyu Toplama Şebekesi uzunluğu 2019 Mart itibariyle 4.400 KM'yi aştı. Bu değer Başkentimiz Ankara ile İrlanda'nın başkenti Dublin arasındaki mesafeden fazla...

ATIKSU'DA DEVRİM

Bunun dışında yine planlanan ve yatırım programına alınan 1.200 KM yağmursuyu projesi var. Bütün bunlarla zaten İstanbul'un ihtiyaç duyduğu Yağmur Suyu toplama sistemi yeterli olacak... Diğer bir tabirle 25 Yılda yapılan toplama sistemi ile ihtiyacın %75-80'i karşılandı...

2017 YILINDA DA SAYISIZ ÇALIŞMA

Birpınar, AK Parti döneminde İstanbul'da gerçekleştirilen İSKİ faaliyetlerini tek tek sıraladı. 

İLERLEMEYİ YAVAŞLATAN HUSUSLAR DA VARDI

Kalan 1.200 km Ayrıştırma Projeleri de hazırlandı. Ancak ilerlemeyi yavaşlatan birkaç husus var. Bunlardan ilkiİstanbul'un; 24Saat canlı yaşayan bir şehir olması, her noktada TARİHİ ESER barındırma ihtimali ve topoğrafyanın oluşturduğu zorlu kazı çalışmaları...

O yüzden, trafiği aksatmamak ve İstanbulluları rahatsız etmemek için işlerin büyük çoğunluğu yerin altında tüneller açılarak gerçekleştirildi. Tünel açma makinası-Köstebek ile kimsenin ruhu duymadan hayat buldu birçok hizmet. Ancak, tarihi eserler çoğu zaman işleri aksattı..

Diğer bir sorun ise MEVZUAT. İSKİ, Büyükşehir ve Belediye Kanunlarına göre; Büyükşehirlerde içmesuyu ve Atıksu Altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve işletilmesi Su ve Kanal İdarelerinde. Ancak, Yağmursuyu altyapı yapım ve işletilmesinde İlçe Belediyeleri de sorumlu.

3 YILLIK PROJEYİ KENDİLERİNE MAL ETTİLER

Gelelim yine sözü edilen Yağmur Suyu Tünel Projelerine.. ÜSKÜDAR Bülbüldere YağmurSuyu Tünel İnşaatı projesine "YENİ BAŞLADIK" dediler.. Oysaki Proje 3 yıllık çıktı. 2017'de başlanmış, ancak kazılarda bulunan TARİHİ KİLİSE dolayısı ile çalışmalara ara verilmesi gerekmiş.

AYVALIDERE TÜNELİ PROJESİ DE AK PARTİ DÖNEMİNE AİT

Ayvalıdere Tüneli projesi de önceki döneme ait. Hatta 2017'de ihalesi yapılıyor. 2018’de de inşaat çalışmaları başlıyor.

Zeytinburnu Kennedy Caddesi'ndeki Atıksu ve Yağmursuyu ayrıştırma işleri ihalesi de yine eskiye dayanıyor. Ancak, Anıtlar kurulu izinleri ile UKOME ve AYKOME’den Sahil yolu enine geçiş izni verilmiyor. Süreç uzuyor. Pandemi süreci ise fırsat oluyor. Zira Trafik yok.

Ortaköy deresindeki asıl önemli sorun yıllar öncesinden Yağmursuyu tüneli ile komşu havzaya transfer edilmesi ile yıllar öncesinde çözüme kavuşturulmuştu. Burada ise deniz kenarında, sahilde sahil yolu enine geçişte sadece birkaç yüz metrelik kesit büyütmesi yapılıyor.

Kartal’da da benzer durum söz konusu. Pandemi sürecinde sahil yolu geçişini tamamlandı sadece. Kadıköy Seyit Ahmet deresi konusunda ise bir sorun var. Marmaray hattı var zira.. Kot sorunu. Çözülebilecek mi gerçekten göreceğiz. Bu işin takipçisi olacağız.

Hiç şüphesiz bütün bu yatırımlar bir planlamayı, büyük bir birikim gerektiriyor. İSKİ'de bu kapasite var. İSKİ bütün bu işleri yaparken de planlama ve teknolojiye önem verdi. 1999'da İstanbul Su ve Atıksu Master Planını hazırladı. 2018'de bunu revize etmeye başladı.

ÇEVRENİN SİYASETİ OLMAZ

Yine teknolojiyi, CBS sistemlerini aktif olarak kullandı. Veriler kayıt altına alınarak sürekli analizler yaptı. Bazılarını saydığımız bu dev hizmetler bitmiş olanlar. Bir de devam edenler var. Umut ediyoruz ki bunlar devam eder. Çünkü Çevrenin çevrenin siyaseti olmaz.

EMEĞE SAYGISIZLIKTIR

1994 yılında İstanbul'a Büyükşehir Belediye Başkanı Seçilen Başkan ERDOĞAN ve ekibinin hizmetleri unutulmaz, bunları tarih çoktan yazdı bile.. Şimdi birileri çıkıp hiçbirşey yapılmamış demesi ayıptır günahtır emeğe saygısızlıktır..