Google insanları takip etmeye başladı! Kurallara ne kadar uyuluyor?
Google, koronavirüs salgını boyunca 130 ülkede insanların hareketlerini izleyerek farklı eğilimleri belgelemeye ve bunları yayınlamaya başladı.
Google, koronavirüs salgını dönemi boyunca 130 ülkede, hatta aynı ülkenin farklı bölgelerinde insanların hareketlerini izleyerek farklı eğilimleri belgelemeye ve bunları yayınlamaya başladı.
Bu bilgileri sürekli güncellemeyi planlayan Google'ın amacı rakamların ve kalıpların iki ya da üç gün öncesine göre nasıl değiştiğini de ortaya koymak.
Şirket bunu yaparken bireylerin özel yaşamlarının gizliliğinin korunacağına söz verdi.
Analizler Google Maps ya da şirketin diğer cep telefonu uygulamalarından biri üzerinden gelen yerel verilerin kullanılmasıyla oluşturuluyor.
PEKİ BUNU NASIL YAPACAK?
Google zaten daha önce de benzer bir şekilde belli müzeler, dükkanlar ve diğer bazı mekanların en kalabalık olduğu zamanları gösteriyor, farklı yolların trafik yoğunluğunu güncellemek suretiyle motorlu araç sürücülerine destek sağlıyordu.
Şimdi aynı veriler, aşağıda sayılan yerlerdeki insan yoğunluğunu, salgın nedeniyle konulan sokağa çıkma sınırlamaları öncesi dönemle karşılaştırmak için kullanılacak.
- Perakende dükkanları ve vakit geçirilen diğer yerler
- Gıda ürünleri satan dükkanlar ve eczaneler
- Parklar, sahil ve plajlar, plazalar
- Otobüs, metro ve tren istasyonları
- Ofis binaları ve diğer çalışma mekanları
- Konutlar
Google bu bilgilerin sağlık yetkilileri ve diğer uzmanlara salgınla mücadele amaçlı planlamalarında yardımcı olmasını ve umuyor.
Şirketin blogunda "Bu bilgiler yetkililerin, insanların hareket kalıplarını anlamalarına ve çalışma saatleri, ya da evlere yapılacak servislerin saatleri gibi konulardaki tavsiyelerini şekillendirmelerine yardımcı olabilir" deniyor.
Aynı şekilde bu bilgilerin, örneğin ek otobüs ya da tren seferi koymak gibi kalabalıkları engelleyici önlemlere de veri oluşturabileceği düşünülüyor.
TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?
Google elindeki verilerle Türkiye'yi incelediği zaman ortaya çıkan son durumda alınan kararların ve sık sık yapılan uyarıların etkili olduğu gözleniyor.