Elektrik faturaları neden iki katına çıktı?

Artan elektrik faturalarının nedeni olarak, enerji çıkış maliyetleri üzerine getirilen dağıtım bedeli ve katkı payları gibi ekstra vergiler gösteriliyor. Elektrik piyasası uzmanlarının değerlendirmelerine göre ise elektrik şirketleri bu maliyetleri tüketiciye yansıtıyor.

Elektriğe art arda yapılan zamlar ve faturaya yansıyan ek bedeller vatandaşa sırtına ekstra yük getiriyor.

Elektrikte santralden çıkış fiyatları kilovat başına 35-40 kuruş seviyesinde seyrederken, dağıtım bedeli, vergi ve katkılar eklendikten sonra tüketiciye yaklaşık 70 kuruşa ulaşıyor. Başka bir ifade ile santralden tüketiciye ulaşana kadar elektrik fiyatları ikiye katlanıyor.

FİYATLAR NASIL KATLANDI?

Elektrik piyasasını takip eden uzmanların değerlendirmelerine göre, elektrik şirketlerinin özelleştirilmesinden sonra maliyetlerin tüketiciye yansıtıldığı görülüyor.

Enerji Ticaret Derneği Başkanı Burak Kuyan, özelleştirme sonrası elektrik şirketlerinin önemli yatırımlar yaptığını, bu yatırımların çıkması için de paraya ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Kuyan, dolayısıyla maliyetlerin tüketicilere de yansıtıldığına dikkat çekiyor.

100 LİRALIK FATURA 132 LİRA OLDU!

Elektrikte özellikle 2019 seçimleri sonrasında zamlar birbirini takip etmişti. 2019 Haziran’daki İstanbul seçimlerinin ardından Temmuz’da ve Ekim’de elektrik fiyatlarına yüzde 15’er zam yapılmıştı.

2018 yılının Ağustos ayından bu yana ise elektrikte 5 kez zam haberi geldi. 2018’in Ağustos ayından bu yana elektrik fiyatlarındaki yıllık artış oranı tüketici fiyatlarındaki artış oranını geride bıraktı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2019’un Ocak ayında tüketicilerin 100 liralık elektrik faturası 2020 yılının Ocak ayında 132 liraya yükseldi.