Bilim Kurulu Üyesi açıkladı! Memnun değiliz, Türkiye'ye yaramadı

Türkiye’de normalleşme süreci yeni tip koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hasta sayısında artışa yol açtı. Bilim Kurulu üyeleri normalleşmenin Türkiye'ye yaramadığını dile getirdi.

Çin'in Wuhan kentinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgının yayılımı hız kesmeden devam ediyor. Türkiye'nin de arasında bulunduğu pek çok ülke virüse karşı aldığı olağanüstü tedbirleri kademeli olarak kaldırdı. 1 Haziran’dan itibaren kısıtlamaları gevşetmeye başlayan Türkiye’de normalleşme süreci yeni tip koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hasta sayısında artışa yol açtı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü "Yaz aylarında tablonun daha iyi olmasını bekliyorduk ancak olmadı" derken İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tüfek, "Mevcut tablo bizi memnun etmiyor" değerlendirmesi yaptı.

 ZİRVEYE ULAŞTI

Sosyal mesafe, maske takma ve hijyen gibi bireysel tedbirlere uyulmaması ve halkın umursamazlığı hem vaka sayısını hem de yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısının yükselmesine neden oldu. Türkiye’de tespit edilen Kovid-19 hasta sayısı 209 bin 962’ye ulaşırken, 9 Temmuz itibarıyla yoğun bakımdaki hasta sayısı ise son iki aylık dönemin en yüksek seviyesine tekrar geldi. Kovid-19 tablosunda son olarak 9 Mayıs’ta 1168 hastanın tedaviye alındığı yoğun bakımdaki rakam, 9 Temmuz itibarıyla 1179’a ulaştı. Yoğun bakımda 9 Mayıs’tan bu yana en yüksek hasta sayısına ulaşılırken, normalleşmenin başladığı haziran ayının ilk haftasına göre de yoğun bakım hasta sayısında yaklaşık yüzde 50’lik artış oldu. En son 22 Mayıs’ta 401 olan entübe hasta sayısı ise dün itibarıyla 399 olarak açıklandı. 5 Temmuz’da 392 olan entübe hasta sayısı 6 Temmuz’da 395’e, 7 Temmuz’da 400’e ve 8 Temmuz’da ise 406’ya ulaşırken, 8 Haziran tarihindeki entübe hasta sayısı 261’di. Entübe hasta sayısında aradan geçen bir aylık sürede artış yüzde 40’a yaklaştı.

İYİLEŞEN SAYISI GERİLEDİ

1 Temmuz ile 9 Temmuz arasında 10 bin 56  yeni Kovid-19 vaka tespit edilirken, 169 ölüm gerçekleşti. Oysa 1 Haziran ile 8 Haziran arasında 7179 yeni vaka tespit edilmişti. Son bir aylık ölüm oranı düşerken yeni vaka, yoğun bakım ve entübe hasta sayısında arttı. İyileşen hasta sayısı da son üç günde olumsuz seyretti. 6 Temmuz günü 2315 olan iyileşen hasta sayısı, 7 Temmuz’da 2297’ye, 8 Temmuz’da ise 2219’ya geriledi. Dün ise iyileşen hasta sayısı 2879 olarak açıklandı.

YAŞ ARALIĞI 25-49

Hastalığa yakalananlar en çok 25-49 yaş aralığındaki bireyler olurken, 6 Temmuz istatistiklerine göre bu yaş grubunda erkek ve kadın olmak üzere toplam 546 yeni vaka tespit edildi. 50-64 yaş dilimindeki toplam yeni vaka sayısı 194, 65-79 yaş diliminde 93, 5-14 yaş arasında 52, 0-4 yaş çocuk grubunda ise 24 yeni vaka tespit edildi. 80 yaş ve üzeri gruptaki yeni vaka sayısı ise 25 oldu.

"TABLO İYİ DEĞİL"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 65 yaş üzeri vatandaşlara getirilen sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasından sonra ağır vaka sayısında bir miktar artış yaşanmış olabileceğine dikkat çekerek "Yeni vaka sayısı binli rakamlara düşünce, bazı hastalar erken evrede yoğun bakıma yatırılıyor olabilir. Ancak hastaların yoğun bakımda kalış süreleri azalmış durumda.  Nisan ayında solunum güçlüğü yaşayan veya daha ağır seyreden hastalar yoğun bakıma alınırken, artık bulgular genişletmiş olabilir. Yaz aylarındaki Kovid-19 tablosunun daha iyi olmasını bekliyorduk ancak olmadı. Maalesef bir yerde yeni vaka sayısı duraklamış, yavaşlamış seyrediyor. Vatandaşlarımızın maske ve sosyal mesafe konusunda daha tedbirli olması gerekiyor" dedi.

"MEMNUN ETMİYOR"

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek ise Kovid-19 hastalarının İstanbul özelinde birkaç kamu hastanesinde toplanmaya başladığı bilgisini vererek, şunları söyledi: "Hastalığın en yoğun seyrettiği günden sonra beş gün boyunca iniş gözlemlersek tepe noktaya ulaştığımızı anlıyoruz. Anadolu’daki bazı illerde tepe noktaya yeni ulaşılması veya ulaşılmayan iller olmasının, İstanbul’dan bu bölgelere gidenlerle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bir de normalleşme süreci ile bazı yerlerde ziyaret, düğün, nikâh veya asker uğurlama gibi etkinliklerde sosyal mesafe kurallarına uyulmaması da rakamların artmasına yol açıyor. Tıp dünyasının hedefi, temennisi yaz döneminde 100 vaka sayısına gerilediğimizi görmekti. Mevcut tablo bizi memnun etmiyor. Ne kadar çırpınsak da virüs yok olmuyor. Dünya iyi olmadan biz de iyi olamıyoruz. Vatandaşlarımız da nisan, mayıs aylarına göre biraz daha kontrolü elden bırakmış vaziyette. Entübe hasta sayısı 400 ancak yoğun bakımdaki sayı bin 200’lere ulaşmış durumda. Yarı yarıya olması gereken tablo daha yüksek."