Bekir Pakdemirli'den saman ve et ithalatına ilişkin ortaya atılan iddialara net cevap

Muhalefetin sürekli diline doladığı saman ve et ithalatı konusunda açıklama en yetkili ağızdan yani Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den geldi. Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin yalnızca 2 bin ton saman ithal ederken, 84 bin ton saman ihraç ettiğini söyledi. Et ithalatına da değinen Pakdemirli, Türkiye'nin et ithalatı diye bir problemi olmadığını söyledi.

Pakdemirli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin, dünyada tarım sektörünü en fazla destekleyen ilk 10 ülke arasına girdiğine işaret eden Pakdemirli, tarım sektörüne aktarılan yatırım ödeneklerinin gelecek yıllarda ülke ekonomisine katkısının görüleceğini söyledi. 

"HASAT ZAMANI İTHALAT YAPTIRMAM"​

Pakdemirli, tarımsal ürün ithalatına yönelik eleştirilere de yanıt vererek, şunları söyledi:

"Hasat zamanı ithalat falan yapmadık. Ben yapmam da yaptırmam da. Ama bugünkü şartlarda fiyatlar spekülatif artıyorsa, kurların yükselttiği dönemde fiyatlar artıyorsa tüketiciye fazla paraya bunu yedirmenin alemi yok.

Oturup tekrar bu maliyetleri bir gözden geçirmek lazım. Tabii ki hasat zamanı bu tarz operasyonları yapmayalım.

Limonla ilgili Ticaret Bakanlığının alması gereken konuydu ama biz elimizi ateşin içine soktuk, niye soktuk, memleket için soktuk.

Böyle bir pandemi döneminde de herkesin bir miktar elini taşın altına koyması gerekliydi. Benzer tedbirleri patateste, soğanda da aldık. Baktık bunlar bize hasata kadar yetmeyecek. Biz bunların ihracatına sınırlama getirelim dedik. 

Aktif ürün takibi, üretimin sıkı takibi ithalatın, ihracatın sıkı takibi yaptık. Pandemi döneminde fiyattan bağımsız en başta vatandaşı aç bırakmayacaksınız. 'Hiçbir eksik yaşatmayacağız' demiştik ve sözümüzü tuttuk.

Fiyatlarda da çok aşırı yükselme ve düşme de yaşamadık. Yurt dışındaki marketlerin halini gördünüz." 

''2 BİN TON SAMAN İTHALATINI SÖYLERKEN 84 BİN TON İHRACATI NEDEN SÖYLEMİYORSUNUZ?''

Sektöre yönelik eleştirilerle çiftçinin moralinin bozulmamasını isteyen Pakdemirli, "Çiftçinin moralini yüksek tutacaksın. Çiftçi tarlasına ve tohumuna küsmezse Türkiye'de üretim devam eder. Devlet olarak biz iyi destek vereceğiz ama marifet iltifata tabidir.

Bu sektörü her gün kötülersek 'bu iş bitti, yapılmaz artık' dersek bu sektördeki üreticinin hali ne olur? Her gün ithalat, ithalat deniyor. Bilançonun hep bir tarafı anlatılıyor.

Saman meselesi, 2 bin ton saman ithalatını söylerken, 84 bin ton ihracatı neden söylemiyorsunuz? Bilançodan hep böyle cımbızla bir şeyler çekiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"BESİLİK HAYVAN İTHALATINA İHTİYAÇ YOK"

Pakdemirli, besilik hayvan ithalatının neden yapıldığı eleştirilerine de yanıt verirken, şunları kaydetti:

"Biz gelir gelmez 'bu hayvan ithalatını bitirelim' dedik. Ama hayvanın doğum periyodunu hesaplayınca 3-3,5 seneye ihtiyaç var. Biz de dedik ki: '2022'nin başından itibaren ithalat yapmayacağız.'

Bununla ilgili de doğru adımlar attık. 2018'de 1 milyon 211 bin baş besilik getirilmiş, aynı zamanda 132 bin kesimlik baş getirilmiş.

2019'da biz bunu yarıya düşürdük. Yani 664 bine, 2020'de şu anda 208 bine düşmüş. 2021'de de aşağı yukarı 150 bin civarında hedefle bunu yürütmeyi düşünüyoruz.

Bugün aslında buna ihtiyacımız yok ama doğru politikayla memleketi etsiz, besisiz bırakmamak için ve pandemi sürecinin etkilerinin daha devam edebileceğini hesaba katarak biraz sigortalı gidiyoruz.

Et ithalatı bitmiştir, Türkiye'de et ithalatı gibi bir problem yoktur, Türkiye'nin böyle bir gündemi de yoktur. 50 bin ton olan 2018'deki et ithalatı, 2019'da 5 bin tona düşmüştür.

Bu da sosyal sorumluluk projesi kapsamında kırsal kalkınmalarına destek olmak için iki ülkeye çeşitli ticari sebeplerle vermiş olduğumuz tavizlerden dolayı. Biri Sırbistan biri de Bosna. Bu sözleşmeler de zaten bitti."