22 ayda altyapıya 570 milyon yatırım
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Şubat Meclis Toplantısında SASKİ marifetiyle gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Şubat Meclis Toplantısında SASKİ’nin 22 aylık çalışmalarına ilişkin bilgiler paylaşan Başkan Ekrem Yüce, “22 ayda tam 434 milyon 100 bin lira değerinde projelerimizi tamamladık. 136 milyon lira değerindeki projelerimizin çalışmaları devam ediyor. 22 ayda toplamda 570 milyon 100 bin lira değerinde yatırım yapmış olduk. Yatırımlarımızın ve meclis toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
22 aylık süre içerisinde içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu çalışmalarının yanı sıra enerji hamleleri ve atıksu arıtma tesisleri ile Sakarya’nın altyapısını güçlendirdiklerini ifade eden Başkan Yüce, çalışmaların hayırlı olmasını temenni ederek, gündüz gece demeden çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.
Barajın doluluk oranı yüzde 93
Yapımı tamamlanan projelere ilişkin bilgiler sunan Başkan Ekrem Yüce, “Akçay Barajının yüzde 58’lik tamamlanan yatırımına ara vermedik ve hız kesmeden devam ettik. Sapanca Gölü’nü korumak ve içmesuyu ihtiyacımızda bir sorun yaşamamak için alternatif bir hat hazırladık. Yıllık ortalama 40 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Akçay Barajı ve onu besleyen 2 su alma yapısıyla Sapanca Gölü’nden alınan su miktarı azaltılarak yaklaşık 350 bin kişinin içmesuyu ihtiyacını karşılıyoruz. Barajın doluluk oranı şu an için yüzde 93. Hendek 1. Etap Su Kayıplarının Azaltılması Projesi İçme suyu şebekemizde ölçülebilir basınç bölgeleri oluşturarak fiziki su kayıplarının önüne geçiyoruz. 17 adet ölçüm ve kontrol odası yaptık. İlk etapta yüzde 65 olan su kayıp oranını şu aşamada yüzde 50’ye düşürerek, 800 bin metreküp su kaybı önlenmiştir” dedi.
İçmesuyu ve kanalizasyon yatırımları
Başkan Yüce, “Hemşehrilerimizin güvenle su tüketebilmesi için şehrimizin içmesuyu altyapısını yeniliyoruz. İlçelerimizde
toplam 35 milyon lira maliyetle 405 bin metre yeni şebeke döşedik ve yenileme çalışması yaptık. İlçelerimizde imara yeni açılan bölgelerde ve kanalizasyon hatlarının yetersiz olduğu yerlerde 45 milyon lira yatırımla 117 bin metre kanalizasyon şebekesi döşedik. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar su kayıplarını azaltmak için Adapazarı, Serdivan ve Erenler’de 49 adet izole alt bölge odasını devreye aldık ve su kaçaklarını en aza indirdik. 6 milyon 500 bin m³ su tasarrufu ve 9 milyon 500 bin lira ekonomik kazanç sağladık. 2020 yılı sonu itibariyle birinci etabı tamamlanan projenin maliyeti 4 milyon 200 bin liradır” dedi.
Mahallelerimizin su ihtiyacı 2050’ye kadar güvende
Arifiye ve Hendek içme suyu yenilemelerinden bahseden Yüce, “İçmesuyu kaynakları yetersiz olan Arifiye’nin Kemaliye, Kışlaçay, Boğazköy, Çınardibi mahalleleri ile Geyve İlimbey mahallesinin sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için 19 kilometrelik içmesuyu hattı inşa ettik. Eskibıçkı ve Bıçkıatik mahallelerinin sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilmek için 5 bin 660 metre içme suyu hattı inşa ettik. İçerisinde: 2 içme suyu deposu, 2 terfi merkezi, 1 basınç kırıcı oda bulunan ve 2 buçuk milyon lira değerinde olan proje ile Eskibıçkı ve Bıçkı Atik’in 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanmıştır” ifadelerine yer verdi.
Adapazarı’nın altyapı sorunu ortadan kalkıyor
Adapazarı ve Serdivan’da tamamlanan çalışmaları açıklayan Yüce, “Bağlar, Süleymanbey ve Köprübaşı mahallelerinin atık su sorununu tamamen çözmek için 10 milyon lira maliyete sahip projeyi tamamladık. İçerisinde 15 bin metre kanalizasyon hattı, 5 bin metre terfi hattı, 3 adet paket atık su terfi merkezi bulunan proje ile bu bölgelerin kanalizasyon hatlarını Karaman’daki atık su arıtma tesisimize bağladık. Adapazarı’nda yağmur sonrası meydana gelen altyapı sorunlarını çözüyoruz. Birçok bölgede sokak ve cadde yenileme çalışmaları kapsamında 3 milyon 200 bin lira yatırımla 10 bin 700 metrelik yağmur suyu hattı inşa ettik.”
Serdivan’a sağlam altyapı
“Serdivan’da yağmur sonrası meydana gelen altyapı sorunlarını çözüyoruz. Yazlık’ta Hasır Sokak, Süleyman Binek caddesi ve Fevzi Çakmak caddesindeki yol yapım çalışmaları kapsamında
7 milyon lira yatırımla 7 bin 800 metre yağmur suyu hattı ve bin 600 metre kanalizasyon hattı inşa ettik. Erenler’de yağmur sonrası meydana gelen altyapı sorunlarını çözüyoruz. Birçok mahallemizde sokak ve cadde yenileme çalışmaları kapsamında 3 milyon 500 bin lira yatırımla 5 bin 500 metrelik yağmur suyu hattı inşa ettik.”
E devlet yoluyla abone işlemleri yapılabiliyor
Dijital çalışmaların da hız kazandığını ifade eden Yüce, “COVİD-19 salgınının yayılımına karşı tedbir almak ve sosyal etkileşimi mümkün olduğunca azaltmak için Türkiye’de bir ilke imza attık ve abonelik işlemlerinin E-Devlet üzerinden yapılması sağladık. TÜRKSAT ile SASKİ arasında E-Devlet entegrasyonuna ilişkin protokol imzalayarak Mart 2020 tarihi itibariyle 450 bin abonemiz vezne ve şubelerimize gelmeden internet sitesi üzerinden E-Devlet kimlik doğrulama yöntemini kullanarak, tüm abone işlemleri 7/24 yapabilmelerini sağladık” dedi.
4 ilçeye sağlam altyapı
Sapanca, Karasu, Geyve ve Taraklı içmesuyu isale hatları ile birçok mahallenin sorununun ortadan kalktığını vurgulayan Başkan Yüce, “Karasu’da ömrünü tamamlamış ve sağlığa zararlı asbest borulara sahip içme suyu hattını yeniledik. Modern tekniklerle kurduğumuz 3 depo, 300 kilometrelik şebeke ve isale hatlarıyla Karasu merkez mahallelerinin içmesuyu ihtiyacını karşıladık. Sapanca’da hemşehrilerimizin güvenle su tüketebilmesi için içme suyu altyapısını yeniledik. 17 mahallenin arıtılmış ve kesintisiz içme suyu ihtiyacını karşılamak için 11 bin metre ve 700 mm çelik boruyla içme suyu isale hattı inşa ettik. Taraklı ve Geyve’deki 14 mahallenin sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ihtiyacını karşılamak için 26 milyon liralık projenin birinci etabını tamamladık. Projenin sonraki iki etabıyla Geyve’nin kırsal mahallelerindeki içmesuyu ihtiyacını karşılayacağız” sözlerini kullandı.
GES ile 75 bin kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak
Yapımı devam eden projelerden bahseden Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya’nın en büyük kurulu enerji gücüne sahip santralini inşa ediyoruz. Karaman Güneş Enerji Santrali ile SASKİ’nin arıtma
tesisleri, terfi merkezleri ve göl tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin; yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacağız. Teknolojik ihtiyaçlara cevap veremeyen ve artık yetersiz hale gelen Akyazı’daki arıtma tesisimizin kapasitesi artırıyor, tesisimizi yeniliyoruz. Özellikle azot ve fosfor giderimi yaparak Kentsel Atık Su Arıtma Yönetmeliğinde belirtilen ileri deşarj limitlerine ulaşıyoruz. 33 milyon lira değerindeki proje ile 75 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak, günlük 25 bin metreküp atık suyu arıtabileceğiz. Projeyi inşallah 2021 yılı içerisinde tamamlayacağız” dedi.
Şerbetpınarı yenileniyor
“Afette zarar gören tesislerde de onarıma başladı. Bu kapsamda 2019 yılında yaşanan sel felaketinde zarar gören Şerbetpınarı İçme Suyu Arıtma Tesisini hem onarıyor hem de bundan sonraki taşkınlara karşı korumaya alıyoruz. Tesisin taşkına karşı güvenliğini sağlamak için 330 m istinat duvarı, 300 metrelik dere yatağında düzenleme ve Geçirgen Tersip Bendi (Sel suyu enerjisinin kırılması için yapılan duvar sistemi) ile Taraklı İlçesi Tuzla mahallesi menfez imalatlarını yapıyoruz. Hendek İlçesi İsale hattı güzergâhında 200 metre uzunluğunda istinat duvarını ve zarar gören terfi merkezi revize ediyoruz. 8 buçuk milyon lira değerindeki projemiz inşallah 2021’de tamamlanacaktır”
Su kayıplarını en aza indirmek için çalışıyoruz
Taraklı ve Kocaali’de su kayıplarını azaltmak adına çalışma yürütüldüğünü belirten Başkan Ekrem Yüce, “Tarihi ve kültürel dokusuyla göz bebeğimiz olan Taraklı’ya yakışan bir arıtma sistemi kuruyoruz. Kanalizasyon sistemi ile toplanan atık suları Türkiye ve AB standartlarına uygun şekilde arıttıktan sonra alıcı bölgeye deşarj edecek, hedef grupları ve çevreyi koruyacağız. %78 oranında tamamlanan proje ile 20 bin kişinin ihtiyacını karşılayacağız. Atık su debisi 2 bin m³/gün olan ve 11 milyon lira yatırım değerine sahip projemizi inşallah 2021 yılında tamamlayacağız. Kocaali’de %60’ın üzerinde olan su kayıplarını önlemek adına bin metrelik bir hat inşa ediyoruz. İçerisinde bulunan 5 BKV (Basınç Kırıcı Vana) ve debimetre odası ile ilk etapta su kaybını %45 oranına düşüreceğiz. İkinci etapla yapılacak iyileştirme çalışmalarıyla su kayıp oranını %25’e çekeceğiz. 2020 yılı aralık ayında ihalesini gerçekleştirdiğimiz ve 2021 yılında tamamlayacağımız projeden 11 mahalle yani 43 bin kişi faydalanacak” ifadelerine yer verdi.
Altyapımızı yeniliyoruz
Projelendirme aşamasında olan ime suyu ve kanalizasyon yenilemeleri hakkında bilgi aktaran Başkan Yüce, “Hemşehrilerimizin güvenle su tüketebilmesi için şehrimizin içme suyu altyapısını yeniliyoruz. Yukarıda da bahsedildiği gibi içme suyu alt yapısı yenileme çalışmalarımız başladı. İnşallah şehrimizin tamamında bu çalışmaları hayata geçirecek ve 245 bin metrelik yenileme çalışması yapacağız. Şehrimizin tamamında yeni imara açılan bölgelerde, kanalizasyon hatlarının problemli ve yetersiz olan kısımlarında kanalizasyon şebekelerini yenileyecek ve yenilerini inşa edeceğiz. Yukarıda da bahsedildiği gibi kanalizasyon şebekesi yenileme çalışmalarımız başladı. İnşallah şehrimizin tamamında bu çalışmaları hayata geçirecek ve 50 bin metrelik yenileme çalışması yapacağız” dedi.
Hayırlı olsun
Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi olarak 22 ayda tam 434 milyon 100 bin lira değerinde projelerimizi tamamladık. 136 milyon lira değerindeki projelerimizin çalışmaları devam ediyor. 22 ayda toplamda 570 milyon 100 bin lira değerinde yatırım yapmış olduk. Yatırımlarımızın ve meclis toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum”