10 Nisan gecesi sokağa çıkanlar en çok ne aldı?

10 Nisan'da sokağa çıkma yasağının ilanının ardından halk paniğe kapanıp sokaklara dökülmüştü. Hürriyet gazetesi yazarı Sefer Levent, o gece vatandaşların ne satın aldığı konusunu inceledi.

10 Nisan saat 24.00 itibariyle 31 ilde 2 gün sokağa çıkma yasağı getirildiğini açıklanmıştı. Bu karar vatandaşta gereksiz paniğe sebep olurken marketlerde, manavlarda ve fırınlarda uzun kuyruklar oluştu ve arbede çıktı.

Haftalardır sağlık çalışanları gecesini gündüzüne katarak görev yaparken, uzmanlar sosyal mesafeye her an dikkat çekerken gelen görüntüler tepki çekti.

Medyada vatandaşların gereksiz alışverişler yaptığı öne sürülüp eleştiriler yöneltildi. “Luppo” satın alan bir kişinin kuyruktaki fotoğrafı tartışıldı.  

Hürriyet gazetesi yazarı Sefer Levent, o gece vatandaşların ne satın aldığı konusunu inceledi.

Sefer Levent, yazısında “Ipsos’un 10 Nisan akşamı sokağa çıkma yasağı getirilen 31 ildeki araştırması hanelerin yüzde 12’sinin saat 22.00-24.00 arasında alışveriş yapmak için sokağa çıktığını ortaya koydu. 2 saatlik alışveriş süresince en çok makarna, bakliyat, un, tuz, şeker, ekmek gibi ağırlıklı temel ihtiyaçların alındığı beyan edilmiş” bilgisini aktardı.

Yazıda “Ekmek satın alanların oranı yüzde 49, zeytin, peynir gibi kahvaltılık ürünleri alanların oranı ise yüzde 38 oldu. O gece alışverişe çıkanların yüzde 32’si süt yüzde 25’i ise su aldığını belirtti” ifadeleri yer alırken satın alınan atıştırmalık oranı ise şöyle:

O GECE EN ÇOK MAKARNA EKMEK ZEYTİN ALINMIŞ

“Sidar Gedik tam da ilk haftalarda yapılan temel ihtiyaç maddesi stoklarının erimeye başladığı bir noktada sokağa çıkma yasağı ilan edildiğine dikkat çekiyor. Özetle Ipsos araştırması da yüzde 88’in evde kaldığını, 2 saatlik dilimde alışverişe çıkan yüzde 12’lik bölümün ise makarna, bakliyat, un, tuz, şeker, ekmek gibi ağırlıklı temel ihtiyaçlarını aldığını gösteriyor. Anlaşılan çok konuşulan sigara, atıştırmalık ve diğer ürünleri alanlar azınlıktaydı. Yine de hastalığın yayılmaması için sosyal mesafenin korunması ile ilgili uyarıları her koşulda unutmamamız şart. Umarım o görüntüler bir daha tekrarlanmaz.

MAKARNA, SALÇA ALIMI AZALIYOR

Hamur işlerinin yapımında kullanılan margarindeki yüzde 10’luk ve çeşitli yemeklerin yapılmasında kullanılan bulyondaki (et suyu) yüzde 11’lik artışlar da ilgi çekici.

Makarna, salça, bakliyat, ıslak mendil ve kolonya satışlarında ise azalma var. Anlaşılan hanelerde yeterince stok var.

Ortalama bir dönemde haneler ayda 6.5 nokta ziyaret ederken Mart 2020’de bu oran 6 noktaya düşmüş.”