1 milyon kilogramı aşkın tıbbı atık bertaraf edildi

 Sakarya Büyükşehir Belediyesi şehir içi ve Düzce’deki sağlık kuruluşlarından toplanan tonlarca tıbbı atığı ‘Tıbbı Atık Sterilizasyon’ tesislerinde bertaraf ederek doğaya zarar vermesine engel oluyor. 

Büyükşehir Belediyesi şehir içi ve Düzce’deki sağlık kuruluşlarından toplanan tonlarca tıbbı atığı ‘Tıbbı Atık Sterilizasyon’ tesislerinde bertaraf ederek doğaya zarar vermesine engel oluyor. Bu yıl 1 milyon 114 bin 224 kilogram tıbbı atık bertaraf edilirken kullanım yoğunluğunun yaşandığı salgın döneminde ise 390 bin 450 ton tıbbı atık bertaraf edildi.

 Türkiye’nin en modern ve donanımlı tesisleri arasında yer alan sterilizasyon tesisinde bu yıl 1 milyon 114 bin 224 kilogram tıbbı atık bertaraf edildi. Koronavirüs salgınının ülkemizde ilk görüldüğü 11 Mart tarihinden itibaren ise ilk 3 ayda karantina yurtlarından toplanan atıklar dâhil olmak üzere toplam 390 bin 450 ton tıbbı atık bertaraf edildi.

 Tüm sağlık kuruluşlarından toplanıyor

Çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünün ifade edildiği Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Tıbbı atıklar ciddi anlamda güvenlik tedbiri oluşturulması gereken atık türlerindendir. Bu kapsamda şehrimizde tüm ilçelerdeki sağlık kuruluşlarından ve komşu ilimiz Düzce’den her ay yaklaşık 140 bin kg tıbbı atığı lisanslı araçlarla sterilizasyon tesislerine getiriyor, basınçlı buhara maruz bırakarak sterilize ediyoruz. Steril edilen atıklar, parçalanarak hacmi küçültülüyor ve evsel nitelikli katı atık özelliği kazanıyor. Evsel katı atık niteliği kazanan tıbbi atıkları da düzenli depolama sahasında bertaraf ediyoruz.Tıbbi atıkları toplayan araçlarımızıher tıbbi atık boşaltımı sonrası temizleyerek dezenfekte ediyoruz” denildi.

 Pandemi dönemine özel önlem alındı

Açıklamanın devamında ise, “Özellikle pandemi döneminde kullanımı artan tıbbı atıklar nedeniyle personel için riski en aza indirmek adına kişisel koruyucu malzeme ve ekipmanlar kullanarak toplama işlemi gerçekleştiriyoruz. Tıbbi atıklar konusundaki riskler tüm dünyada daha net görülmeye başlandığı pandemi dönemi nedeniyle bu atıkların sterilize edilmesi daha fazla önem arz etmeye başlandı.Çevre Koruma ve Kontrol Kontrol Dairesi Başkanlığı olarak bizlerde bu hususta en üst düzey tedbirleri alarak salgının ülkemizde ilk görüldüğü tarih olan 11 Mart tarihinden itibaren ilk 3 ayda karantina yurtlarından toplanan atıklar dâhil olmak üzere toplam 390 bin 450 ton tıbbı atık bertaraf edildi” denildi.