Ergene Havzası hayat buluyor

Varank: "Bu proje de sürdürülebilir kalkınmayı çevre açısından destekleyen bir proje."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmaları ve Ergene Nehri'nin temizliğinde kullanılan yerli tünel açma makinasını (köstebek) yerinde inceledi. İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Varank, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın Türkiye'nin en büyük çevre projelerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 65'inin Marmara Bölgesi'nden yapıldığına dikkati çeken Varank, "Marmara Bölgesi'nde sadece OSB'lerde 800 bin vatandaşımız istihdam ediliyor. Türkiye'nin gücüne güç katan bir bölgemizden bahsediyoruz. Buradaki sanayimiz bizim göz bebeğimiz. Sürdürülebilir kalkınmanın devam etmesi için sadece yatırım değil çevreye hassasiyet göstermemiz lazım. Bu proje de sürdürülebilir kalkınmayı çevre açısından destekleyen bir proje." ifadelerini kullandı.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYI ÇEVRE AÇISINDAN DESTEKLEYEN PROJE"

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmaları da değerlendiren Varank, yerel yönetimlerin gerekli hassasiyeti göstermemesi sebebiyle 1970'li yıllardan itibaren bölgedeki sanayi tesislerinin atıklarını Ergene Havzası ve Ergene Nehri'ne bıraktığını ifade etti.

Varank, bölgedeki sanayi kuruluşlarını 12 Islah OSB çatısı altında topladıklarını belirterek, "Buradaki sanayi kuruluşlarımızın atık sularını arıttıktan sonra derin deşarj tünelleriyle Marmara Denizi'nin 4-5 kilometre dibine pompalamış olacağız. Bunlar arıtıldıkları için çevreye zararlı bir hale gelmeyecek. İnsan kullanımına uygun değil ama çevreye zararsız bir halde. Böylece, buradaki sanayi kuruluşlarımızın atık sularını bertaraf etmiş olacağız." diye konuştu.

"CARİ AÇIĞIN AZALTILMASINA KATKI SUNACAK"

Varank, tünel açma makinalarının Türkiye'de karayolları, raylı sistemler ve su tünelleriyle ilgili projelerde çok fazla kullanıldığına işaret ederek, daha önce bu makinaların ithal edildiğini hatırlattı.

Bakanlığın destekleriyle geliştirilen bir ürünün önemli projelerde kullanılmasının "değerli" olduğunu vurgulayan Varank, "Hem ülkemize döviz kazandırıcı bir hizmet hem de cari açığın azaltılmasına katkı sunacak. Firmamız bunun ihracatını da gerçekleştirebiliyor. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin ana unsuru yüksek katma değerli ürünlerle kalkınan bir Türkiye'yi yakalamak, bu manada önemli bir proje." değerlendirmesinde bulundu.