Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz kararına ilişkin ilk yorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası'nın 475 baz puanlık faiz arttırım kararına ilişkin "Şu aşamada bazı acı ilaçları içmemiz gerektiğinin de farkındayız. Faiz artırımı kararını bu çerçevede değerlendiriyorum'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 18. MÜSİAD EXPO Fuarı'nda konuştu.

Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz artırımı için "Şu aşamada bazı acı ilaçları içmemiz gerektiğinin de farkındayız. Faiz artırımı kararını bu çerçevede değerlendiriyorum" dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları... 

''Bugün atacağımız tohumları, yarın meyvelerini toplayabilmek için elimizdeki tüm imkanları kullanmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Salgın konusunda gereken her şeyi yapıyor, bilim insanlarımızın tavsiyeleri doğrultusunda atılması gereken adımları atıyoruz.

Salgının ikinci dalgasının dünyayı kasıp kavurduğu dönemde nispeten daha iyiyiz. Tüm imkanları seferber ederek üretimi, ihracatı ayakta tutuyoruz. Bu anlayış ile işçilerimizden yardıma muhtaç vatandaşlarımıza kadar her kesime el uzattık. 

DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLERİN ÇITASINI YÜKSELTECEĞİZ

Hem salgın sorunlarını hem ekonomik sıkıntıları hep birlikte işbirliği ve dayanışma ile aşarak hedeflerimize ulaşabiliriz. Hepimize görevler düşüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Merkez Bankamız, diğer kamu kurumlarımız, özel sektörümüz bundan sonra daha güçlü şekilde birlikte çalışacak.

FAİZ YÜKSELTME KARARI ACI İLAÇLARDAN BİRİ

Yeni reformlar için hazırlıklar yapıyoruz. Yeni bir yükseliş dönemine sokmakta kararlıyız. Yeni yargı paketleri ile ilgili hazırlıklar sürüyor, kısa sürede Meclis'e getireceğiz.

Şu aşamada bazı acı ilaçları içmemiz gerektiğinin de farkındayız. Faiz artırımı kararını bu çerçevede değerlendiriyorum. Faizlerin aşağı inmesini temin etmek hedefimizdir. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir, bunu böyle bilin. 

Yurt dışındaki tasarruflarımızı mutlaka ülkemize getirmeliyiz. Varlık barışı konusunda gerek yurt dışı gerek yurt içi yastık altı netiniz varsa bunları sorguya tabi olmadan kayıt altına almamız ülkemiz için yeni bir ufuk sağlayacaktır. 

Salgın döneminde iş dünyasının çalışma biçimi ve alışkanlıklarında ciddi değişiklikler ortaya çıktı. Fuar ve etkinliklerin online boyutu da değişimin işaretlerinden biridir. Anlaşmak, karar vermek yüz yüze gelmeden online mümkün hale gelmiştir.

Salgın sonrasında da vakit ve maliyet avantajları olan bu yöntemin devam etmesi anlaşılıyor. Burada önemli bir sorunun çözülmesi gerekiyor. Yüz yüze gelmeyen alıcı ile satıcı arasındaki güven ilişkisinin nasıl tesis edileceğidir.