Reuters'tan skandal Türkiye ve S-400 iddiası

Dünyanın önde gelen medya kuruluşlarından Reuters'ta yer alan habere göre ABD’nin Türkiye’ye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması konusunda yaptırım getirme hazırlığında olduğunu iddia etti.

Reuters'ın ABD'li dört farklı yetkiliye dayandırdığı haberde, "Ankara'yı öfkelendirecek ve müstakbel Joe Biden yönetimiyle ilişkileri karmaşık hale getirecek" yaptırımların en kısa sürede ilan edilebileceği ifadeleri yer aldı.

Yaptırımların Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii'ni ve Başkanı İsmail Demir'i hedef alacağı belirtildi.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM İÇEREN TASARI TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN GEÇMİŞTİ

Türkiye'ye yönelik S-400 yaptırımlarını da içeren savunma bütçesi, ABD Temsilciler Meclisi'nde ezici çoğunlukla kabul edildi. Tasarı Senato'dan da üçte ikilik çoğunluk ile geçerse, ABD Başkanı Trump'ın veto hakkı düşüyor.

CAATSA YAPTIRIMLARI NELER?

Tasarıda Türkiye ile ilgili de Rusya'dan S-400 füze savunma sistemlerinin alımı nedeniyle yaptırım düzenlemesi yer alıyor.

Tasarıda, Trump'tan Türkiye'ye 30 gün içinde ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası'nda (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.

CAATSA kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması gibi yaptırımlar yer alıyor.

Trump, 2017'de kendi imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA yaptırımlarının Türkiye'ye karşı uygulanmasını daha önce engellemişti.

Türkiye'nin ABD'den Patriot hava savunma sistemleri alamadığı için Rusya'dan S-400 silahını aldığını, bundan dolayı Türk hükümetinin cezalandırılmaması gerektiğini kaydeden Trump, CAATSA'da kendisine tanınan muafiyet yetkisini kullanma yolunu seçmişti.

Ancak, tasarının Senato'da da üçte ikiden fazla bir çoğunlukla kabul edilmesi halinde Trump da yaptırımları uygulamak zorunda kalacak.

Tasarıda Türkiye ile ilgili bir diğer önemli madde de F-35 savaş uçaklarıyla ilgili.

NDAA, Türkiye'nin satın aldığı ancak S-400 sonrası programdan çıkartılmasıyla teslim edilmeyen altı adet F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmasına da onay veriyor.

TÜRK AKIM'A DA YAPTIRIM TALEBİ

Tasarıda ayrıca yine CAATSA kapsamında Türk Akım ve Mavi Akım 2 doğal gaz boru hattı projelerine de yaptırım uygulanması talep ediliyor. Rus doğal gazının Mavi Akım 2 ile Baltık Denizi'nden geçerek Almanya'ya ulaşması, Türk Akım ile de Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.