Çin'in Şıncın kentinde kedi köpek ve evcil hayvan yemek yasaklandı
Koronavirüs salgınının yayılmasında Çinli insanların yediği birbirinden tuhaf hayvanların satıldığı pazarın etkili olduğu biliniyordu. Salgının dünyaya yayılması sonrasında Çin'in Şıncın kentinde kedi ve köpek etinin tüketilmesi ve satışı yasaklandı.
Bilindiği üzere dünyayı tehdit eden koronavirüs salgınının yayılmasında Çin'de tuhaf hayvanların yiyecek olarak satıldığı pazarların büyük etkisi olduğu iddia edilmişti.
Dünyada binlerce insanın ölümüne sebep olan virüsün bütün ülkelere yayılmasından sonra Çin'den dikkat çekici bir karar haberi geldi.
KEDİ KÖPEK ETİ YEMEK VE SATMAK YASAKLANDI
Bangkok Post'un haberine göre, Çin'in Şıncın kentinde kedi ve köpek eti yenmesi yasaklandı.
'KEDİ KÖPEK VE DİĞER EVCİL HAYVANLARIN TÜKETİLMESİ YASAKLANDI'
Şehir yönetiminden yapılan açıklamada, "Kedi ve köpekler, evcil hayvanlar olarak insanlarla diğer hayvanlardan çok daha yakın ilişki kurmuştur. Kedi, köpek ve diğer evcil hayvanların tüketiminin yasaklanması gelişmiş ülkelerde, Hong Kong ve Tayvan'da genel bir uygulamadır." ifadeleri kullanıldı.
1 MAYIS'TAN SONRA EVCİL HAYVAN YİYEMEYECEKLER
Yasağın Şıncın'da 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.
Hayvan hakları savunucusu Uluslararası Uygar Toplum (HSI) örgütü, Şıncın yönetiminin aldığı yasak kararını memnuniyetle karşıladı.
HSI uzmanı Dr Peter Li, "Bu gerçekten Çin'de her yıl 4 milyon kediyi ve 10 milyon civarında köpeği katleden acımasız ticarete son verme çabalarında dönüm noktası niteliğinde bir an olabilir." açıklamasını yaptı.
YEMEK İÇİN HER YIL 30 MİLYON KÖPEK KATLEDİYORLAR
Örgüte göre, Asya genelinde her yıl 30 milyon köpek, eti için öldürülüyor.
Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle vahşi hayvan ticaretinin yasaklanmasının ardından bu pazarların yoğun olduğu Guangdong eyaleti, yasağa uymayıp vahşi hayvan tüketmeye devam edenlere para cezası getiren düzenlemeyi kabul etmişti.
Dünya çapında salgına yol açan yeni tip corona virüsü, ilk kez Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde bu tür hayvanların ve hayvansal ürünlerin satıldığı gıda pazarını ziyaret edenlerde görülmüştü.
Yarasalarda bulunan bir betakoronavirüsün mutasyona uğramış hali olan virüsün, yarasalardan pangolin veya yılan gibi bir sürüngen aracılığıyla insanlara bulaştığı tahmin ediliyor.