Çin ekonomisine koronavirüs darbesi
Çin ekonomisi koronavirüs sebebiyle felç geçiriyor. 15 trilyon dolarlık bir ekonomi virüs endişesinden dolayı ağır darbeler alıyor...
Koronavirüs, Çin’e büyüme odaklı büyük zarar veriyor. 15 trilyon dolarlık bir ekonomi virüs endişesinden dolayı ağır darbeler alıyor. Çin’de yıl sonu büyüme tahminleri aşağı çekiliyor ve son 30 yılın en düşük büyüme rakamı öngörülüyor. Salgının yılın ilk üç ayındaki maliyeti 280 milyar dolar olarak bekleniyor.
ÇİN EKONOMİSİ KORONAVİRÜS SEBEBİYLE YARA ALIYOR
Çin halihazırda dünyanın en büyük üreticisi ve tedarikçisi konumunda bulunuyor. Dünya genelindeki ticaret hareketleriyle yaklaşık olarak 15 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip konumda bulunuyor. ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, yaşanan virüs salgınıyla parasal olarak da yara almaya başladı.
BÜTÇEDEN 13 MİLYAR DOLAR AYRILDI
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu CUI Wei’nin açıklamasına göre Çin hükümeti salgınla mücadelede kullanmak üzere merkezi bütçeden 13 milyar dolarlık fon ayırdı, aynı zamanda 19 eyaletin değişik büyükşehir ve bölgeye birebir olarak yardımda bulunmasını sağlandı, çok sayıda çalışan ve malzeme desteği tedarik edildi.
SON 30 YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİ
2020 yıl sonu büyüme tahminleri şu ana kadar 1 puan düşürüldü. Risklerin artması ve ekonomik faaliyetlerin aksamasıyla bu oranların daha da geriye çekilebileceği konuşuluyor. Son 8 yıllık büyüme rakamlarına bakıldığında en düşük büyüme bu yıl için öngörülüyor.
İLK 3 AYIN BİLANÇOSU
Londra merkezli danışmanlık şirketi Capital Economics, salgının, 2020 yılının ilk üç ayı içindeki maliyetini 280 milyar dolar olarak tahmin ediyor.
KORONAVİRÜS ELKTRONİK ÜRÜNLERİ DE VURDU
Salgın elektronik ürünlerin temininde de olumsuzluklar doğurdu. Bilgisayar, tablet ya da telefon ekranının Çin’de imal ediliyor olması ya da Çin’den gelen parçalar içermesi dünyadaki elektronik perakendeciliği negatif olarak yansıyor.
APPLE'I GEÇMİŞLERDİ... SATIŞLAR YARI YARIYA DÜŞÜYOR
Ülkede teknoloji ürünlerinde de düşüş yaşanması bekleniyor. Bu yılın ilk çeyreğinde akıllı telefon satışlarının yüzde 50’ye kadar gerilemesi öngörülüyor. Çin’de otomobil satışları da düşüşten nasibini aldı. Ülkede otomobil satışları Ocak ayında yüzde 22 oranında düştü.
Talepler azalınca Çin ekonomisi yüzde 50 kapasiteyle çalışmaya başladı. Bu durumun koronavirüsten kaynaklı kapanmaların kısa vadeli etkisini gösterdiği belirtiliyor.
MAAŞLAR ÖDENEMİYOR...
Çin kaynaklarına göre çok sayıda insan saatlik iş kayıpları yüzünden maaş kesintilerine uğruyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, büyük ölçekli işten çıkarmalar konusunda ‘engelleyin’ uyarısı yaptı. Çin Merkez Bankası, bankalara sağladığı 1 yıl vadeli krediler için faizi 10 baz puan düşürdü.